Nalewka z truskawek - składniki:

  • kilogram truskawek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,7 l wytrawnej wódki
  • duża cytryna lub 2 limonki

Nalewka z truskawek - przygotowanie:

Truskawki myjemy i dokładnie osączamy. Układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się resztek wody. Następnie w owoców usuwamy szypułki, owoce kroimy lub rozgniatamy i wrzucamy do dużego słoja; zasypujemy cukrem. Mieszamy. Odstawiamy na 24 godziny, aby puściły sok. Wtedy zalewamy je wódką, mieszamy. Słój zakręcamy i odstawiamy na ok. miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie zlewamy płyn, truskawki wyciskamy na sicie i łączymy z płynem. Cytrynę i limonki parzymy i ścieramy z nich skórkę (z limonki wystarczy z jednej). Dodajemy do płynu. Całość filtrujemy przez bardzo drobne sitko (możemy na nim położyć kawałek gazy). Płyn wlewamy do butelki, zakręcamy i odstawiamy na kolejny miesiąc.

nalewka-truskawkowa

Shutterstock

--

Zobacz też: Nalewka z malin >>>

Nalewka z kwiatów czarnego bzu >>>

Nalewka z aronii - 3 sprawdzone przepisy >>>