Napój drożdżowy – właściwości

Głównym składnikiem tego magicznego wywaru są drożdże. Powszechnie używamy ich do pieczenia i zapominamy o ich możliwościach i właściwościach. Czym w zasadzie są drożdże? Są to proste, jednokomórkowe grzyby żywiące się cukrami prostymi. Możemy znaleźć kilka rodzajów Saccharomyces cerevisiae, które używane są od kuchni przez przemysł aż po kosmetologię i medycynę.

Napój drożdżowy – poprawia samopoczucie

Napój drożdżowy ma w sobie całą gamę witamin z grupy B. Witamina B12 pomoże przy przewlekłym zmęczeniu, nerwowości, a nawet anemii. Niedobór witaminy B5 może przyczynić się do zmęczenia, wypadania włosów, a także do stanów depresyjnych. Warto więc sięgnąć po tej napój jeżeli szukasz zastrzyku energii. Kwas foliowy, czyli witamina B9, pomaga wytwarzać serotoninę i noradrenalinę. Oznacza to, że jesteśmy spokojniejsze, poprawia się nasz nastrój i mamy więcej energii.

Napój drożdżowy – na cerę, włosy i paznokcie

W drożdżach znajdziemy dwie witaminy z grupy B odpowiedzialne za kondycję naszych włosów, skóry i paznokci. Witamina B5, czyli panthenol, może zatrzymać wypadanie włosów. Drożdże mają wysoką zawartość witaminy B7, znanej nam pod nazwą biotyna. To właśnie dzięki niej włosy są sprężyste i mocne. Biotyna może skutecznie pomóc przy walce z trądzikiem i zmianami skórnymi. Nie zapominajmy o cynku i selenie, które również znajdziemy w składzie drożdży i one również są odpowiedzialne za dobry stan skóry.

Napój drożdżowy – cenne minerały

W drożdżach oprócz wielu witamin znajdziemy wartościowe minerały. Jeżeli borykasz się z niedoborem potasu, chromu, fosforu, magnezu lub wapnia i żelaza, koniecznie sięgnij po nasz napój drożdżowy i w naturalny sposób uzupełnij braki.

Napój drożdżowy – przepis

Składniki:

  • Łyżka drożdży piekarskich
  • Łyżka miodu lub cukru
  • Dwie łyżki wrzącej wody
  • Szklanka mleka

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do garnka drożdże, miód i wodę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż się rozpuszczą i połączą. Uwaga! Drożdże muszą zostać zalane wrzącą wodą, ponieważ inaczej zaczną fermentować w jelitach. 
  2. Do wywaru dolej szklankę mleka i zagotuj.
  3. Napój jest gotowy do spożycia.

Napój drożdżowy najlepiej pić rano na czczo. Aby zauważyć efekty powinno się go pić trzy razy w tygodniu przez około dwa miesiące.