Spis treści:

  1. Nalewka agrestowa z imbirem
  2. Nalewka agrestowa na wódce
  3. Właściwości nalewki z agrestu

Sezon na agrest trwa dość krótko, dlatego warto wypróbować przepis na nalewkę agrestową już teraz! Możesz wykonać ją w dwóch wersjach.

Nalewka agrestowa z imbirem

Składniki:

  • 2 kilogramy agrestu zielonego lub czerwonego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • kilogram cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 1,5 ml żytniówki

Przygotowanie:

  1. Agrest dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Oczyszczamy z ogonków oraz dna kwiatowego.
  2. Następnie delikatnie rozgniatamy agrest w palcach - nie miksujemy blenderem, ani nie ugniatamy zbyt mocno za pomocą tłuczka, by nie doprowadzić do wydobycia się goryczki.
  3. Przekładamy do słojów i zasypujemy cukrem. Dodajemy pokrojony w plastry obrany imbir.
  4. Zalewamy spirytusem i żytniówką, delikatnie mieszamy.
  5. Pozostaw na około 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
  6. Po tym czasie odcedź całość i pozostaw owoce do ewentualnej konfitury z agrestu.
  7. Zlej przefiltrowany płyn do karafki lub butelki i pozwól dojrzewać przez około 3 miesiące w zaciemnionym miejscu

 

  • kilogram agrestu zielonego lub czerwonego
  • 2 laski wanilii
  • 500 g cukru
  • litr wódki

Przygotowanie:

  1. Agrest dokładnie myjemy pod bieżąca wodą. Oczyszczamy z ogonków oraz dna kwiatowego.
  2. Następnie delikatnie rozgniatamy agrest w palcach - nie miksujemy blenderem, ani nie ugniatamy zbyt mocno za pomocą tłuczka, by nie doprowadzić do wydobycia się goryczki.
  3. Przekładamy do słojów i zasypujemy cukrem. Dodajemy laski wanilii - jeżeli chcesz, możesz wyciągnąć ziarenka i wykorzystać je do ciasta. Wystarczą same łupinki.
  4. Zalewamy wódką i delikatnie mieszamy.
  5. Pozostaw na około 2 tygodnie w nasłonecznionym miejscu.
  6. Po tym czasie odcedź całość i pozostaw owoce do frużeliny.
  7. Zlej przefiltrowany płyn do karafki lub butelki i pozwól dojrzewać przez około 3-4 miesiące w zaciemnionym miejscu

Właściwości nalewki z agrestu

Agrest jest skutecznie wspomaga pracę oczu i poprawia tym samym wzrok. W czerwonej odmianie znajdziemy najwięcej karotenoidów. Dodatkowo luteina zapobiega nowotworom, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz chorobom krążenia.

Zawarte w agreście kwasy jabłkowy i cytrynowy wspomagają trawienie - dzięki nim skutecznie zwalczysz zaparcia, nieregularne wypróżnienia oraz wzdęcia. Może być spożywany w tym celu na surowo lub jako nalewka poprawiająca perystaltykę jelit.

To cenne źródło magnezu oraz witamin z grupy B. Przyczynia się do regulowania układu nerwowego, koi i uspokaja. Nalewka pita w okresach niepokoju pozwala skutecznie redukować stres. Dodatkowo agrest działa moczopędnie i ułatwia pozbywanie się toksyn z organizmu.