Piernik staropolski to najbardziej w tradycyjnych polskich wypieków. Towarzyszy polskiej kuchni od wieków. Jego podstawą jest miód i korzenne przyprawy (zawdzięcza też im swą nazwę; słowem pierny czyli pieprzny określano kiedyś wszystkie aromatyczne przyprawy). Piernik długodojrzewający jest ceniony za wyjątkowy smak i aromat, ale też za to, że można go przygotowywać etapami. Surowe ciasto powinno po wyrobieniu dojrzewać kilka tygodni (przynajmniej dwa), następnie je pieczemy i przekładamy dżemem lub kremem. Dzień przed podaniem lukrujemy lub polewamy czekoladą.
Piernik staropolski - składniki:
- 500 g naturalnego miodu
- szklanka cukru (może być brązowy)
- 250 g masła
- 3 jajka
- kilogram mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- po łyżce cynamonu i kakao
- łyżeczka zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- połówka gwiazdki anyżu gwiazdkowatego
- 1/2 łyżeczki soli
Ponadto (opcjonalnie): słoik powideł śliwkowych do przełożenia, polewa czekoladowa i siekane orzechy do dekoracji.
Przepis na piernik staropolski
1. Miód, cukier i masło włóż do garnka; podgrzewaj, mieszając drewnianą łyżką, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki połączą. Mąkę wsyp do dzieży miksera i zalej gorącą mieszaniną miodu, cukru i masła. Odstaw do lekkiego przestudzenia, po czym wyrób na gładką masę.
2. W mleku wymieszaj sodę, przyprawy korzenne i sól. Razem z jajkami dodaj do ciasta. Chwilę wyrabiaj, aż uzyskasz sprężyste, dość gęste ciasto. Uwaga! W tej fazie możesz dodać do ciasta bakalie: rodzynki, posiekane suszone śliwki, żurawinę (bakalie należy wcześnie zalać ciepłą wodą, a przed dodaniem do ciasta dobrze osączyć). Przełóż je do szklanej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Wstaw do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, by ciasto dojrzało.
3. Ciasto lekko ogrzej, wyjmij na stolnicę i podziel na 2 lub 3 części. Każdą część ciasta rozwałkuj (najlepiej przez papier do pieczenia), po czym przełóż na wałku do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
4. Gdy placki przestygną, przełóż je powidłami śliwkowymi. Zawiń w papier, delikatnie obciąż i odstaw na 3-4 dni. Dzień przed podaniem piernik polej polewą z czekolady, ewentualnie posyp siekanymi orzechami i zostaw do zastygnięcia.
--
Zobacz też: Pierniczki świąteczne na 3 sposoby >>>
Komentarze