Pavlova to niezwykle elegancki, a zarazem bardzo prosty w przygotowaniu deser, który idealnie podkreśli uroczysty charakter noworocznego obiadu lub sylwestrowej imprezy. Uda się na sto procent, a przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu, jeśli zamiast piec bezy, wykorzystasz gotowe blaty (można je kupić w dużych sieciach handlowych albo zamówić w cukierni).

Z czym ją podawać?

Na jeden blat nałóż delikatnie masę z bitej śmietany i mascarpone (ubij 400 ml kremówki, pod koniec dodając 75 g cukru pudru i 400 g mascarpone) i polej odrobiną rozpuszczonej gotowej masy kajmakowej. Możesz też posypać prażonymi orzechami lub płatkami migdałów. Przykryj drugim blatem, posyp tartą czekoladą. Efektu dopełnią zimne ognie. Wbij je delikatnie w górny blat i zapal tuż przed postawieniem na stole.

Pavlova - przepis na bezę

Jeśli zdecydujesz się na samodzielne upieczenie bezy, będziesz potrzebować:

  • 8 białek
  • soku z połówki cytryny
  • łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 400 g drobnego cukru
  • szczypty soli

Białka ubij na sztywno z cukrem i solą, a następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszaj. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia i na środku każdej z nich ułóż masę bezową. Delikatnie uformuj z niej krążki (jeden na jednej blaszce). Nagrzej piekarnik do 160°C i piecz bezę przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 110°C i piecz jeszcze 1,5 godziny. Po tym czasie studź bezę przez kilka godzin - ale uwaga! Nie wyjmuj jej z piekarnika, tylko delikatnie uchyl w nim drzwiczki. Gdy spody wystygną, będą gotowe do przełożenia.

noworoczna-pavlova
BBS Studio

--

Zobacz te: Pavlova z jagodami i mascarpone >>>