Nugat to tradycyjny słodki deser przygotowywany z orzechów laskowych, cukru, miodu i białek. Idealnie pasuje do kawy lub herbaty, a także jako urozmaicenie deserowej selekcji na spotkaniach rodzinnych i imprezach. W krajach śródziemnomorskich uznawany jest za prawdziwy rarytas. Jak przygotować go w domu?

Nugat – przepis

Składniki:

  • 400 g orzechów laskowych
  • 300 g cukru
  • 250 g miodu
  • 5 białek
  • 4 wafle
  • ½ szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i prażymy, aż skórka ściemnieje i zacznie się łuszczyć.
  2. Ostudzone orzechy oczyszczamy ze skórek.
  3. Z cukru i ½ szklanki wody gotujemy gęsty syrop. Jeżeli w czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, zmywamy je do środka bez mieszania.
  4. Na małym ogniu podgrzewamy płynny miód i dodajemy do syropu. Podgrzewamy aż syrop nabrany łyżką zacznie rwać się na drobne włoski.
  5. Białka ubijamy na pianę i ustawiamy w misce nad parą. Cały czas ubijając pianę, wlewamy powoli syrop miodowy.
  6. Podgrzewamy i ubijamy, aż masa zgęstnieje i zacznie się rwać. Zdejmujemy znad pary, dodajemy orzechy i mieszamy.
  7. Przestudzoną masę rozkładamy na dwóch waflach i przykrywamy masę kolejnymi dwoma tak, aby stworzyć "kanapkę". Nugat możemy jeść także bez wafli.