Sernik na zimno - składniki:
- 2 galaretki o smaku owoców lesnych
- 2–3 łyzki cukru pudru
- łyzka ekstraktu z wanilii
- 500 g naturalnego serka homogenizowanego
- ok. 300 g owoców lesnych (maliny, jezyny, borówka amerykanska)
Oprócz tego do dekoracji:
- 300 g owoców lesnych
- cukier kryształ
- likier cassis
- cukier puder do posypania
Sernik na zimno - przygotowanie
1. Jedną z galaretek zalać 400 ml wrzątku. Dodać 2–3 łyżki cukru pudru i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać. Wystudzić. Serek połączyć z rozpuszczoną galaretką, a następnie dodać 200 g owoców leśnych. Masę przełożyć do wyłożonej folią salaterki. Wstawić na 5 godzin do lodówki.

2. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Dodać pozostałe owoce. Delikatnie wymieszać, wystudzić i wstawić do lodówki. Płynną galaretką z owocami zalać wierzch sernika, gdy masa serowa w misce dobrze zastygnie. Całość wstawić przynajmniej na 4 godziny do lodówki.

3. Garść owoców do dekoracji odłożyć. Resztę zalać 2–3 łyżkami wody. Chwilę gotować. Dodać do smaku cukier kryształ. Zmiksować. Wymieszać z likierem. Miskę z deserem odwrócić do góry dnem i wyjąć zawartość na talerz. Polać sosem. Udekorować resztą owoców. Posypać cukrem pudrem.

Jeśli chcesz, aby sernik miał bardziej kremową konsystencję, zamiast serka homogenizowanego użyj twarożku sernikowego pół na pół z mascarpone. Możesz też dodać 1–2 łyżki kremówki i wszystko razem delikatnie zmiksować. Do zestalenia masy serowej z powodzeniem możesz użyć żelatyny (niepełne 2 łyżki rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku).

--
Zobacz też: Sernik na zimno z truskawkami - szybki deser bez pieczenia >>>
Komentarze