Ciasto z rabarbarem to niezapomniany smak z dzieciństwa, bez którego trudno wyobrazić sobie początek letniego sezonu w kuchni. Podajemy je odwrócone, tworząc efektowną wariację na temat klasycznego przepisu. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przygotowanie go nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Możesz mieć za to pewność, że zniknie ze stołu szybciej niż się na nim znalazło. Najlepiej podawać je na ciepło, z gałką lodów waniliowych i czekoladową polewą.
Ciasto z rabarbarem - składniki na 10 porcji:
Kruszonka:
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Ciasto:
- 170 g masła
- ok. szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 duże jajka
- skórka starta z całej cytryny
- łyżka soku z cytryny
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka kwaśnej śmietany
Oprócz tego: 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru
Ciasto z rabarbarem - przygotowanie
- Składniki na kruszonkę połączyć. Wstawić do lodówki.
- 110 g masła utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jednym jajka, a na końcu skórkę i sok z cytryny. Następnie, wciąż ucierając, dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, aż wszystkie składniki się połączą.
- Rabarbar opłukać, po odcięciu końców pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pokrojone na kawałki pozostałe masło, a na nim rabarbar. Na wierzch nałożyć ciasto i zetrzeć na nie kruszonkę. Piec ok. godziny w 180°C.
- Ciasto przestudzić. Szybkim ruchem odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze
Shutterstock
--
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta z rabarbarem >>>
Komentarze