Przygotowanie ogórków małosolnych jest banalnie proste, ale trzeba mieć na nie sprawdzony przepis tak, aby wyszły chrupiące i idealnie doprawione.

Ogórki małosolne - przepis

Składniki:

  • ogórki 3 kg
  • koper włoski
  • główka czosnku
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • chrzan lub liście chrzanu
  • sól
  • woda

Dodatkowo: gliniane naczynie lub duży słoik

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie myjemy ogórki, koper, chrzan i obieramy ząbki czosnku. Jeżeli używamy kawałek chrzanu, a nie liście to kroimy go na słupki o długości 5 cm i dowolnej grubości. Układamy je w ten sam sposób co liście.
  2. W słoju układamy poziome warstwy: na dnie układamy liście chrzanu, następnie ogórki, dalej wkładamy ząbek lub dwa czosnku, dalej koper, ogórki i znowu liście chrzanu tak, aby wypełnić cały słoik. Na koniec dorzucamy gorczycę.
  3. Gotujemy wodę. Do 2 litrów wrzątku dodajemy 1 ½ łyżki soli, mieszamy i wlewamy do słoja.
  4. Całość przykrywamy liśćmi chrzanu i czekamy dwa dni.