Ogórki małosolne najczęściej robi się w zalewie, ale jak zaraz zobaczycie nie jest ona konieczna. Sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne bez zalewy!

Ogórki małosolne na sucho - przepis 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej,
  • 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w słupki,
  • liść chrzanu, liść wiśni,
  • liść porzeczki,
  • 3-4 gałązki kopru wraz z baldaszkami,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 5 liści laurowych.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj woreczek zapinany strunowo lub szczelnie zamykany pojemnik na jedzenie i włóż do niego umyte ogórki.
  2. Umieść w woreczku pozostałe składniki i zamknij go.
  3. Wymieszaj zawartość, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny.
  4. Na kolejne 24 godziny pozostaw ogórki w zamkniętym woreczku w temperaturze pokojowej.

Ogórki małosolne bez zalewy - film z przepisem