Olej lniany – właściwości

O lnie mówi się, że jest polskim skarbem i zdecydowanie warto wziąć to pod uwagę szukając zdrowia i witalności w produktach typu superfoods – często zapominamy bowiem o naszych rodzimych dobrach. Co jednak decyduje o tym, że olej z lnu jest tak wartościowy?

  • Olej lniany zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, które wspierają układ nerwowy i obniżają poziom cholesterolu. Kwasy omega 3 i omega 6 wpływają też na produkcję hormonów i budowę komórek. 
  • Witamina E zawarta w oleju lnianym chroni organizm przed produkcją wolnych rodników
  • Olej lniany wpływa pozytywnie na procesy trawienne
  • Występujące w oleju lignany mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu mają wpływ zapobiegający powstawaniu nowotworom
  • Roślinne fitoestrogeny, występujące także w oleju lnianym, działają kojąco w stanach związanych z menopauzą i PMS
  • Olej lniany wspomaga prawidłowy rozwój ciąży – płód nie jest w stanie sam syntezować kwasów tłuszczowych i trzeba mu je dostarczyć

Olej lniany – zastosowanie w kuchni

Choć olej lniany jest bogaty w substancje odżywcze, nie nadaje się do smażenia. Jest niezwykle wrażliwy na działanie ciepła i szybko rozkłada się, tworząc przy tym niebezpieczne nadtlenki. Innymi słowy – temperatura sprawia, że olej traci wszystkie swoje właściwości – drogocenne kwasy omega-3 i -6 ulegają zniszczeniu.

Zastosowanie oleju lnianegow kuchni opiera się więc na stosowaniu go na zimno. To świetny dodatek do sałatek – jest smaczny, przez co stanowi ciekawą alternatywę dla oliwy z oliwek. Można po prostu polać nim sałatkę lub pokusić się o stworzenie dressingu na jego bazie – olej lniany łączy się dobrze z produktami mlecznymi.

Co ważne – najzdrowszy jest zdecydowanie olej lniany tłoczony na zimno (innymi słowy nierafinowany). W procesie rafinacji znaczna część kwasów tłuszczowych ulega wytraceniu, przez co dobroczynne wartości są stosunkowo mniejsze.

Olej lniany pasuje świetnie do dań kuchni włoskiej czy śródziemnomorskiej. Wszystkie znamy chyba smak masła roztapiającego się na gorącym pieczywie. Zamiast masła można zastosować jednak olej lniany – szczególnie na włoskiej bruschettcie. Wystarczy posmarować gorące kromki olejem tuż przed nałożeniem na nie dodatków!

Zastosowania oleju lnianego w kuchni polegają też na włączaniu go do niekoniecznie najzdrowszych potraw. Jeśli i tak jemy już majonez czy masło orzechowe – najlepiej sporządzić je wg. domowego przepisu z dodatkiem oleju lnianego.

Olej lniany może stanowić także ciekawy dodatek do koktajli czy szejków owocowo-warzywnych: taka bomba witaminowa z dodatkiem oleju to gwarancja lepszego zdrowia. Stanowi również świetne spoiwo do past warzywnych, np. hummusów. Z tego względu chętnie wybierają go osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.

Olej lniany a cholesterol

,,Zły cholesterol" to bolączka wielu Polaków. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w usuwaniu go z organizmu, dlatego olej lniany, bogaty w kwasy omega 3 i -6 powinien stać się stałym elementem w diecie osób z nieprawidłowym poziomem cholesterolu.

Poziom cholesterolu wiąże się ściśle z pracą serca. Właściwości oleju lnianego pomagają nie tylko ustabilizować poziom związku, ale także wspierają cały układ krążenia, zwiększając siłę skurczu mięśnia sercowego i poszerzając naczynia wieńcowe.

Olej lniany na twarz

Zastosowania oleju lnianego nie kończą się w sferze kulinarnej – wykazuje dobroczynne działanie także na skórę. Olej lniany wpływa na stan cery stosowany zarówno na zewnątrz jak i... od wewnątrz!

Olej lniany stosowany bezpośrednio na twarz pomaga wyregulować poziom wytwarzanego serum – innymi słowy, stosując olej możemy ograniczyć nadmierne przetłuszczanie skóry i powstawanie zmian trądzikowych.

Olej lniany – zastosowanie na twarz... jak właściwie to działa? Ludzkie sebum naturalnie składa się z kwasów omega 3 i omega 6, podobnie jak olej lniany, jednak przy nadprodukcji sebum, jego skład zmienia się na naszą niekorzyść. Skóra produkuje wtedy jednonienasycony kwasu oleinowy, zatykający mieszki włosowe, co może przyczynić się do powstawania trądziku i zaskórników. Olej lniany przywraca więc naturalną równowagę skórze, a dodatkowo działa w sposób przeciwzapalny.

Właściwości oleju lnianego są na tyle dobroczynne, że nie musimy używać zbyt dużej ilości produktu. Najlepiej nałożyć go na twarz tuż przed zaśnięciem w niewielkiej ilości i delikatnie wklepać.

Olej lniany sprawdzi się także na skórze suchej. Oleje zamykają nawilżenie w skórze – a sucha skóra potrzebuje właśnie nawilżenia najbardziej. W tym przypadku sposób aplikacji jest nieco inny. Stosujemy olej lniany jako dokończenie całego rytuału pielęgnacji – najłatwiej zaaplikować go na delikatnie wchłonięty krem nawilżający. Najprościej mówiąc: olej sprawi, że działanie nawilżające kosmetyków zostanie przedłużone.

Olej wspomaga cerę także od wewnątrz. Zdrowa skóra to przede wszystkim zdrowy organizm – jeśli więc jesteśmy zadbane ,,od środka", efekty będą zauważalne również w wyglądzie zewnętrznym. Aby w szybki sposób poprawić kondycję skóry, wystarczy pić łyżkę oleju raz dziennie przez co najmniej miesiąc. Dawkowanie to można oczywiście rozpocząć od mniejszej ilości, aby przyzwyczaić się do picia oleju ,,solo".

Olej lniany na włosy

Olejowanie włosów z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Częste nakładanie oleju na włosy poprawia ich strukturę – olej powoli, lecz skutecznie wnika w łuski włosa, czyniąc go zdrowszym, a w efekcie końcowym – gładszym.

Oleje typowo ,,kuchenne" spełniają przy tym swoje funkcje tak samo dobrze, jak te przeznaczone stricte do pielęgnacji włosów (jak np. olej arganowy). Właśnie dlatego warto połączyć przyjemne z pożytecznym i używać oleju nie tylko w kuchni, ale także – na włosy.

Olej lniany jest świetnym wyborem ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych, poprawiających strukturę zniszczonych farbowaniem lub stylizacją włosów.

Najlepiej naolejować włosy na minimum 30 minut przed myciem. 2 łyżki z reguły wystarczają na włosy średniej długości, ale najlepiej dostosować ilość indywidualnie – włosy muszą być dokładnie pokryte, przy czym nie powinny ociekać olejem ani tworzyć tłustych strąków.

Po odczekaniu wyznaczonego czasu wystarczy umyć włosy szamponem. U niektórych to jednak nie wystarcza – jeśli szampon nie radzi sobie z olejem, zaleca się najpierw zemulgować go odżywką.

Emulgowanie to nic innego, jak łączenie się dwóch substancji – w tym przypadku oleju i odżywki. Jeśli więc po wstępnym spłukaniu pokryjemy włosy odżywką, resztka oleju połączy się z nią i spłynie razem z wodą. Potem wystarczy umyć włosy szamponem.

Olej lniany – cena

Olej lniany tłoczony na zimno można kupić już w granicach 20-30 zł za 500ml. Jeśli jednak chcemy jedynie wypróbować produkt, nic nie stoi na przeszkodzie, aby najpierw nabyć gorszej jakości olej rafinowany. Za butelkę takiego oleju zapłacimy w supermarkecie nie więcej niż kilkanaście złotych.