Olejek z malin, bo to on jest must have'em, ma wiele cennych właściwości. W nasionach malin, bo to z nich zrobiony jest olejek, znajdują się kwasy Omega-3 i Omega-6. Kosmetyk ma lekką konsystencję, dobrze się wchłania i pozostawia naszą skórę nawilżoną i sprężystą. Polecany jest on w szczególności przy pielęgnacji skóry alergicznej, wrażliwej i suchej.

Olej z pestek malin – właściwości

Kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach malin są największym źródłem pozytywnych działań oleju. Ma on ziemisty aromat, który dosyć szybko utlenia się i staje się praktycznie bezzapachowy. Ma lekką, aksamitną konsystencję. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy E, która wspomaga zachowanie młodego wyglądu. Witamina A pomaga odbudować skórę, włosy i paznokcie. Olejek z nasion malin równie dobrze sprawdzi się jako baza pod makijaż, a także jako ostatni krok wieczornej pielęgnacji. Można używać go także przy pielęgnacji włosów.

Olej z pestek malin – działanie

Olejek z pestek malin dzięki kwasom tłuszczowym pomogą zachować bilans wodny skóry, dzięki czemu olejek pomoże uzyskać równowagę pomiędzy przetłuszczoną a przesuszoną skórą i poprawi jej wygląd. Co więcej olejek łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Przyspieszy także regeneracje zniszczonej skóry. Jak jeszcze działa olejek?

  • Łagodzi podrażnienia, uelastycznia i wzmacnia skórę.
  • Odpowiednio nawilża skórę, ale nie zatyka porów.
  • Ma dużą zawartość witamin A i E, dzięki czemu poleca się go osobom z problemami skórnymi.
  • Ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
  • Wspomaga tworzenie elastyny i kolagenu, dlatego można uznać go za produkt przeciwzmarszczkowy.

Olejek z pestek malin może stosowany być jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, ponieważ absorbuje on promieniowanie UVB. Nie powinien być jednak stosowany jako jedyna ochrona przed słońcem.

Olej z pestek malin – kiedy używać?

Olej z pestek malin można używać rano i wieczorem. W ciągu dnia zabezpieczy skórę przed działaniem promieni słonecznych, nawilży skórę i uelastyczni ją. Olej stosowany na noc wygładzi skórę i ochroni ją przed powstawaniem zmarszczek mimicznych.

Olej stosowany na włosy wysokoporowate odzyskają blask i siłę. Możemy używać go na całe włosy, końcówki lub na skórę głowy.

Olej z pestek malin – jak go stosować?

Olej z nasion malin możemy stosować samodzielnie lub jako dodatek do innych kosmetyków. Jeżeli chcemy użyć samego olejku, musimy rozgrzać go najpierw w palcach, a następnie wklepać lub wsmarować w skórę. Jeżeli chcemy dodać olejek do innych produktów, robimy to tuż przed aplikacją na skórę.