Anegdota głosi, że klasyczny omlet przygotowywany dla cesarza Franciszka Józefa, podczas odwracania połamał się. Niezrażony tym kucharz porwał placek na kawałki i obficie posypał go cukrem. W tej formie danie trafiło na stół najjaśniejszego pana. Ten nie tylko nie rozgniewał się, ale tak zachwycił nowym formą deseru, że ten stał się jednym z jego ulubionych smakołyków. Austriacka nazwa przysmaku kaiserschmarren nawiązuje do tego wydarzenia i oznacza „cesarskie wariactwo”.  

Omlet cesarski, kaiserschamrren - przepis

Składniki:

  • garść rodzynek,
  • 2-3 łyżki rumu,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • ½ szklanki mleka,  
  • cukier puder

Wykonanie

Rodzynki namocz w rumie i osącz. Wymieszaj z mąką. Białka oddziel od  żółtek, dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo  żółtka. Następnie cały czas mieszając do piany wsypuj powoli mąkę wymieszaną z rodzynkami i dolewaj mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Masło rozgrzej na dużej patelni. Na gorący tłuszcz wylej masę. Smaż na średnim ogniu, aż spód się przypiecze. Wtedy porwij omlet na małe kawałki i ewentualnie dosmaż. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Danie tradycyjnie podawane jest z podduszonymi śliwkami, ale możesz zastąpić je powidłami lub ulubionymi konfiturami.