Czas przygotowania: 15 minut
Poziom : Łatwy

Omlet czekoladowy z truskawkami - składniki (porcja na 1 os):

  • 2 jajka
  • 3 dag masła
  • sól
  • 2 dag cukru pudru
  • 2 dag kakao (przesiane)
  • 10 dag truskawek
  •  melisa świeża

Sposób przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła. Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.