Szparagi to doskonały dodatek do makaronów, sosów, mięs i ryb. Mogą być też samodzielną przystawką, sałatką czy przekąską. Przepysznym przepisem, który pozwoli delektować się ich smakiem z samego rana jest przygotowanie omletu ze szparagami. Poznaj nasz przepis!

Szparagi – źródło zdrowia i smaku

Szparagi gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV i nic dziwnego! Te niewielkie warzywa mogą zaoferować nam wiele pod kątem zdrowia. Są bardzo niskokaloryczne, zawierają dużo wody, a także oczyszczają nasz organizm. W ich składzie znajdziemy kwas foliowy, witaminy E i C, a także wapń, fosfor, potas, błonnik i asparaginę – substancję odpowiedzialną za prawidłową pracę nerek i odpowiednie nawodnienie organizmu.

Przeczytaj:Szparagi - pyszne i zdrowe

Omlet ze szparagami – przepis

Składniki:

  • szparagi (około 6 sztuk)
  • kawałek masła
  • 4 jajka (po 2 na porcję)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietanki 30% lub 18%
  • opcjonalnie: 3 plastry ulubionej szynki (doskonale pasuje parmeńska), podsmażona na patelni cebulka

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy zdrewniałe końce.
  2. Kroimy na 4 centymetrowe kawałki i blanszujemy (zanurzamy na minutę we wrzątku), a następnie płuczemy pod zimną wodą.
  3. Jajka trzepiemy z odrobiną soli i pieprzu w oddzielnym naczyniu. Dodajemy śmietankę, aby omlet był kremowy.
  4. Na patelni rozgrzewamy kawałek masła. To w tym momencie możemy dodać pokrojoną na drobne kawałki cebulkę. Dodajemy szparagi, po chwili wlewamy masę jajeczną.
  5. Czekamy aż omlet się zetnie, składamy go na pół i przekładamy na talerz.

Możemy zjeść go samego lub jako dodatek do podsmażonej kiełbaski lub sałatki.

Sprawdź też: