Doskonałe oponki, które są niezwykle chrupiące i maślane! Warto przygotować je w karnawale!

Oponki afgańskie - prosty przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • szklanka mleka,
  • opakowanie suchych drożdży (7 g),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • pół kostki masła,
  • mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana do podsypania,
  • 30 g mielonych pistacji lub w płatkach,
  • olej do smażenia - rzepakowy lub słonecznikowy.

Przygotowanie:

  1. Mąkę należy dokładnie przesiać i stopniowo dodać cukier, szczyptę soli oraz drożdże olej i jajka.
  2. Mleko podgrzewamy do temperatury pokojowej i wlewamy do mieszanki suchej.
  3. W rondelku roztapiamy masło, które musi przestygnąć.
  4. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w mikserze lub ręcznie przez około 10 minut.
  5. Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na 10 części - tniemy w prostokąty.
  6. Każdy kawałek smarujemy masłem i posypujemy skrobią kukurydzianą.
  7. Powtarzamy czynność do wyczerpania składników i powielamy etapy. nakładamy warstwę na warstwę.
  8. Końcowego płatu nie oprószamy skrobią kukurydzianą i nie smarujemy masłem..
  9. Sklejamy wszystkie części i zwijamy w rulon.
  10. Dzielimy na mniejsze części za pomocą noża.
  11. Lekko zgniatamy każdą oponkę.
  12. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
  13. Podajemy z cukrem pudrem i pokruszonymi czy mielonymi pistacjami.
  14. najlepiej smakują tuż po przestygnięciu!