Oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 120 g cukru
  • 4 żółtka
  • 220 ml śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

  1. Ser mielimy, oczywiście jeśli nie kupujemy już zmielonego.
  2. Do sera dodajemy przesianą mąkę, cukier, żółtka, sodę, spirytus  lub ocet, śmietanę i cukier waniliowy.
  3. Z tych składników dokładnie wyrabiamy ciasto.
  4. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
  5. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka.
  6. W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do temp. 180 stopni.
  7. Oponki smażymy partiami na lekko złoty kolor.
  8. Usmażone oponki wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Na koniec oponki posypujemy cukrem pudrem, lub obtaczamy w cukrze.

Poniżej 3 etapy od wałkowania do wykrawania ciasta na oponki:

Etap 1

Archiwum prywatne

Etap 2

Archiwum prywatne

Etap 3

Archiwum prywatne

Smacznego!

------------------------------------------------------

Zobacz też:
Oponki serowe pieczone – przepis bez oleju ->>