Oponki serowe - przepis
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g sera białego półtłustego
- 120 g cukru
- 4 żółtka
- 220 ml śmietany 12 %
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka spirytusu lub octu
- 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
- Ser mielimy, oczywiście jeśli nie kupujemy już zmielonego.
- Do sera dodajemy przesianą mąkę, cukier, żółtka, sodę, spirytus lub ocet, śmietanę i cukier waniliowy.
- Z tych składników dokładnie wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm.
- Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka.
- W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do temp. 180 stopni.
- Oponki smażymy partiami na lekko złoty kolor.
- Usmażone oponki wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Na koniec oponki posypujemy cukrem pudrem, lub obtaczamy w cukrze.
Poniżej 3 etapy od wałkowania do wykrawania ciasta na oponki:
Etap 1
Archiwum prywatne
Etap 2
Archiwum prywatne
Etap 3
Archiwum prywatne
Smacznego!
------------------------------------------------------
Komentarze