Oponki serowe - przepis

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 120 g cukru
  • 4 żółtka
  • 220 ml śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu lub octu
  • 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
  • cukier puder (do posypania)

Przygotowanie:

Ser mielimy, oczywiście jeśli nie kupujemy już zmielonego. Do sera dodajemy przesianą mąkę, cukier, żółtka, sodę, spirytus  lub ocet, śmietanę i cukier waniliowy. Z tych składników dokładnie wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinamy mniejsze kółeczka.

W garnku rozgrzewamy olej lub smalec do temp. 180 stopni. Oponki smażymy partiami na lekko złoty kolor. Usmażone oponki wyjmujemy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Na koniec oponki posypujemy cukrem pudrem, lub obtaczamy w cukrze.

Smacznego!

------------------------------------------------------

Zobacz też:
Oponki serowe pieczone – przepis bez oleju ->>