Oponki serowe pieczone - składniki:
- 400 g mielonego sera twarogowego lub twarogu sernikowego
- 1/4 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do dekoracji:
- 3-4 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki cukru
Oponki serowe - przepis light:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj zmielony ser twarogowy, masło, cukier, jajka i żółtko. Zagnieć na gładkie ciasto.
2. Następnie podziel je na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na grubość 5-10 mm. Szklanką wykrawaj duże kółka, a w środku każdego z nich wycinaj małym kieliszkiem dziurki. Pozostałe skrawki dodaj do kolejnej partii ciasta, rozwałkuj i wycinaj kolejne oponki.
Shutterstock
3. Płaską blachę posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozłóż na niej w wycięte z ciasta oponki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
4. Po upieczeniu każdą oponkę maczamy z jednej strony w rozpuszczonym maśle i obtaczamy w cukrze.
Co zrobić, by jeszcze bardziej „odchudzić” serowe oponki?
Przede wszystkim możesz zrezygnować z maczania ich w maśle i obtaczania w cukrze po upieczeniu. Maślaną glazurę można też zastąpić miodem - wtedy nie ma już potrzeby dodawania cukru przy dekoracji. A jeśli chcesz by pączki były bardziej słodkie - posmaruj je cienką warstwą rozpuszczonej gorzkiej czekolady i posyp posiekanymi drobno orzechami.
Shutterstock
--
Źródło: Przyślij Przepis
--
Zobacz też:
Oponki serowe – klasyczny przepis ->>
Komentarze