Kilka słów o opuncji figowej

Ta egzotyczna roślina najczęściej spotykana jest w krajach Ameryki Środkowej. Dotychczas rozróżniono już 150 gatunków tej wyjątkowej rośliny, przyjmującej postać drzewa, lub krzewu. Ich owoce są darem od natury, są źródłem wielu witamin, także nazywane często naturalną postacią toksyny botulinowej, tak pożądanej w kosmetyce. Główną zaletą tych intensywnie czerwonych owoców jest ich wpływ na zahamowanie starzenia się komórek skóry. Stąd opuncja figowa oprócz znanych nam wcześniej zastosowań w branży spożywczej, szturmem zdobywa kosmetyczną gałąź gospodarki, w szczególności produkty do pielęgnacji twarzy.

Olejek z opuncji figowej - jak jest wytwarzany?

Zbiór owoców, z których składników finalnie pozyskuje się nasz eliksir, następuje zawsze po jego dojrzewaniu. Pod grubą, twardą skórką owocu dostrzec można małe nasiona ukryte w miąższu. W procesie suszenia wnętrza opuncji pozyskuje się wyizolowane pestki, które finalnie są składnikiem, z którego tłoczy się drogocenny olejek. Warto pamiętać, że nasz zbawienny owoc jest także bardzo bogaty w szereg witamin, takich jak A, C, E, B1, czy B6. Odnajdziemy w nich także różne składniki typu żelazo, potas, magnez oraz sód. Błonnik z miąższu natomiast jest często wykorzystywany przy produkcji naturalnych suplementów wspierających odchudzanie. Niestety, wytłoczenie olejku z tak drobnych pestek opuncji jest niesamowicie kosztowne, dlatego też płyn ten uznawany jest za jeden z najdroższych olejków na świecie. Pół tony owocu opuncji dostarcza pestek do wytłoczenia jedynie litra magicznej substancji! 

Medyczne przeznaczenie opuncji figowej

Opuncja, choć dar dla kosmetyki, ma również szereg zastosowań w świecie medycyny. Wykorzystywana jest podczas leczenia problemów z układem oddechowym - astmy. Jest używana w walce z niestrawnościami oraz problemami z jelitami i żołądkiem. Jako okład można stosować składniki opuncji także przy oparzeniach oraz reumatyzmie. Ciekawostką jest, że opuncja okazuje się także pomocna w trakcie nierównej walki z kacem!

Opuncja figowa - zastosowanie w kosmetyce

Branża beauty dostrzegła także niesamowite właściwości przeciwstarzeniowe olejku z opuncji oraz jego wpływ na proces wygładzania skóry. Jest on także zbawienny przy występujących nierzadko na naszej skórze stanach zapalnych związanych z niedoskonałościami, przyspiesza ich gojenie oraz pomaga uzupełnić tak ważną dla naszej skóry barierę lipidową. To wszystko zasługa występującej w składzie olejku witaminy E, która od dawna uznawana jest za naturalny przeciwutleniacz. W składzie naszego bohatera odnajdziemy też pokłady kwasu linolowego, który bardzo wspiera procesy regeneracyjne naskórka. Olejek posiada także bardzo pożądaną strukturę. Jego rozprowadzanie na skórze jest bardzo przyjazne dla stosującej, doceniana jest także jego szybka wchłanialność. Nie musimy się także obawiać nieprzyjemnej, niepożądanej tłustej warstwy na powierzchni naszej twarzy. Jeśli jednak nie preferujemy oleistych substancji w naszej pielęgnacji, nietrudno odnaleźć również kremy, których składnikiem aktywnym jest właśnie olejek z opuncji figowej.

 Dla kogo przeznaczony jest olejek z opuncji figowej?

Olejek z opuncji figowej z powodzeniem może być używany przez osoby z każdym rodzajem skóry. Nie ma on także właściwości podrażniających, więc problemy skórne również nie stanowią żadnej bariery przed stosowaniem, tak samo bać nie muszą się właściciele bardzo wrażliwego naskórka. Polecany każdemu, kto boryka się ze zwiększoną pracą gruczołów łojowych w swojej skórze, w walce z problemami z przebarwieniami oraz potrądzikowymi zmianami. Silnie regeneruje i daje uczucie głębokiego nawilżenia. Preferowany dla wszystkich, którzy szukają specyfiku wspomagającego w walce ze zmarszczkami oraz pomagającego ujędrnić swoją warstwę skórną!

Olejek z opuncji figowej, choć jeszcze mało znany, na pewno szturmem zdobędzie branżę kosmetyczną. Jesteśmy pewne, że już niedługo w drogeriach znajdziemy całe linie kosmetyków wiodących firm urodowych, dając nam kolejne narzędzia w walce o piękną, zdrową, odmłodzoną skórę!