Tradycyjny, domowy rosół uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W polskiej kuchni to prawdziwy klasyk, który podajemy zazwyczaj z cienkim jajecznym makaronem, kawałkiem ugotowanej marchwi i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Najbardziej delikatny jest ten przygotowany z mięsa drobiowego. Idealnie aby nie był za tłusty, ale też nie chudy, miał ładną złocistą barwę i był klarowny.

Taki rosół, pachnący intensywnym wywarem, włoszczyzną i przyprawami, to najlepsza propozycja naturalnego, rozgrzewającego i pożywnego dania dla całej rodziny.

Oryginalny, domowy rosół z kurczaka - przepis

Czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

  • 2-3 pietruszki
  • 3-5 łodyżek lubczyku
  • 3-5 marchewek
  • cebula
  • Kurczak Zagrodowy Rosołowy
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • por
  • przyprawa dołączona do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego
  • seler
  • ziele angielskie

Kurczaka Zagrodowego Rosołowego pokroić na części, opłukać. Warzywa obrać i również opłukać. Do większego garnka włożyć elementy kurczaka, zalać zimną wodą, lekko osolić, zagotować. Zdjąć szumowiny, dodać marchew, pietruszkę, por, seler, 2-3 gałązki lubczyku, ok. 3-5 liści laurowych, 5-7 ziaren ziela angielskiego, 7-10 ziaren pieprzu naturalnego.

Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem, ok. 30 min. Po tym czasie gdy kurczak będzie miękki wyjąć go. Nad palnikiem zrumienić cebulę i wrzucić ją do rosołu. Wyjąć rozgotowane łodyżki lubczyku, dodać przyprawę dołączoną do Kurczaka Zagrodowego Rosołowego oraz sól i pieprz do smaku.

Po wyłączeniu rosołu dorzucić nowe 1-2 łodyżki lubczyku. Podajemy z makaronem lub groszkiem ptysiowym, całość posypujemy posiekana natką pietruszki. Mięso możemy podać oddzielnie np. z ryżem oraz zieloną sałatką.

Dobre rady:

Rosół, który zostanie należy przecedzić, zagotować, a następnie zamknąć np. w słoikach i po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pamiętajmy, aby mięso i warzywa z rosołu przechowywać oddzielnie. Inaczej jest ryzyko, że rosół się zepsuje.

 

•             Następnego dnia z reszty rosołu możesz przygotować inną zupę np. pomidorową lub ogórkową.

•             Ugotowane mięso z rosołu wykorzystaj. Możesz z niego przygotować farsz do krokietów, pierogów lub pasztecików.