We wtorek wypadający w tym roku 25 lutego, w ostatni dzień karnawału w Polsce wypada „śledzik”. Jest to ostatni dzień zabawy i objadania się tłustymi potrawami bez wyrzutów sumienia.
W polskiej tradycji ostatnie trzy dni znane są jako mięsopusty. Nazwa nawiązuje do objadania się mięsem, które następnie znikało ze stołów nawet na cały post. Pod koniec wtorkowych zabaw (najczęściej przed północą) podawany był podkurek – lekki posiłek, składający się głównie z jaj, mleka i śledzi, będący przejściem od tłustych do postnych potraw. W innych regionach podkurka zastąpił śledzik, symbol chudego jedzenia i postu.
Kiedyś tego dnia gospodyni starannie czyściła patelnię i wieszała ją na widocznym miejscu, żeby wszyscy widzieli, że w trakcie postu nie będzie smażenia na tłuszczu.

Ostatki – kiedy wypadają?

Ostatki wypadają 25 lutego, w przeddzień Środy Popielcowej, która rozpoczyna okres wielkiego postu. Powinniśmy przez ten okres powstrzymać się od hucznej zabawy i obżarstwa.

Zwyczaje na ostatki

Ostatki to czas zabawy karnawałowej. Wtedy odbywają się bale, parady, w klubach są ostatkowe dyskoteki, a restauracje organizują ostatkowe wieczory. Największym na świecie balem karnawałowym jest karnawał w Rio de Janeiro, który rozpoczyna się w ostatni piątek przed Środą Popielcową i trwa przez pięć dni, aż do środy nad ranem.

W ludowej tradycji karnawał traktowano jako dobry okres na organizowanie wesela, zabawy, tańce i śpiew.

Potrawy na Ostatki

W ostatki jak i w tracie naszego śledzika jemy w zasadzie wszystko co jest tłuste i wysokokaloryczne.

Zobacz:

Śledzik na ostatki ->>

Przepis na pączki - 10 propozycji na Tłusty Czwartek ->>

Oponki serowe pieczone – przepis bez oleju ->>

Przepis na faworki ->>