Ta mikstura to najsilniejszy domowy sposób na przeziębienie i grypę – i naturalna alternatywa dla leków z apteki. Tradycyjna receptura opiera się na składnikach, które od wieków znane są ze swej skuteczności w walce z przeziębieniami i osłabieniem organizmu. Pomoże przede wszystkim w infekcjach dróg oddechowych wywołanych przez wirusy, ale dzięki zawartości czosnku i cebuli, mikstura będzie pomocna również w przypadku infekcji bakteryjnych. Nic dziwnego, że jest często nazywana "naturalnym antybiotykiem".

Co potrafi zdziałać naturalny antybiotyk?

- wzmacnia organizm i odporność

- pomaga pozbyć się wirusów i zapobiega infekcjom wirusowym w przyszłości

- leczy stany zapalne w organizmie

- łagodzi objawy przeziębienia, takie jak ból gardła, kaszel i katar

- ma działanie przeciwgrzybicze (pomaga wyeliminować z organizmu m.in. drożdżaki z rodzaju Candida).

Naturalny antybiotyk – co będzie potrzebne by go przyrządzić?

  • 700 ml octu jabłkowego
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 świeże papryczki chili
  • 2 łyżki kurkumy

Zwróć uwagę na źródło pochodzenia składników. By mikstura faktycznie miała lecznicze właściwości, wszystkie składniki (a zwłaszcza ocet jabłkowy) powinny być naturalne i organiczne, ze sprawdzonych źródeł.

Naturalny antybiotyk – przygotowanie:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki (oprócz octu). Następnie przełóż mieszankę do słoika i zalej octem jabłkowym. Zakręć słoik i odstaw go na dwa tygodnie w suche i chłodne miejsce. Przez ten czas trzeba nim kilka razy dziennie energicznie potrząsnąć. Po tym czasie miksturę odcedzamy i przelewamy do butelki. Pozostałe składniki można wykorzystać do doprawienia innych dań.

Jak go stosować?

  • Przy przeziębieniu lub grypie - jedna łyżeczka co kilka godzin
  • Dla wzmocnienia odporności i organizmu - jedna łyżeczka dziennie. Nie pijemy leku na pusty żołądek.

Na czym polega fenomen tego domowego lekarstwa?

Sekret jego skuteczności tkwi w składnikach. Każdy z nich jest znany ze swych leczniczych i rozgrzewających właściwości, a połączone w jedną miksturę, są prawdziwym postrachem dla wirusów. 

Imbir

Ma właściwości rozgrzewające, oczyszcza organizm i pomaga szybciej uporać się z infekcją. Jego korzeń zawiera związki chemiczne, które wzmacniają odporność. Ze względu na swój charakterystyczny, ostry smak i zapach, jest naturalnym lekarstwem na katar i niedrożne zatoki. Pomoże też na bolące gardło. Sprawdź pozostałe właściwości imbiru >

Czosnek

Zawiera allicynę, która ma właściwości podobne do antybiotyku. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Czosnek pomaga też odbudować florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej. 

Cebula

Podobnie jak czosnek, jest uznawana za naturalny antybiotyk. Ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, wspiera odporność i wspomaga odkrztuszanie, dzięki czemu przyniesie ulgę w męczącym kaszlu. Sprawdź przepis na domowy syrop z cebuli >

Shutterstock

Chilli

Zawiera kapsaicynę, która działa na nasz organizm rozgrzewająco i napotnie. Dodanie do potraw i napojów odrobiny chilli jest więc idealnym sposobem na szybsze wyjście z choroby.

Kurkuma

Zawiera leczniczą kumarynę, która ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze - a nawet przeciwnowotworowe! Kumaryna potrafi także zatrzymać namnażanie się wirusów, więc pomaga stłumić chorobę jeszcze zanim ta zdąży rozwinąć się na dobre. 

--

Zobacz też: Najlepsze domowe syropy na przeziębienie >>>

5 rozgrzewających napojów na jesienne przeziębienia >>>