Choć granat jest powszechnie chwalony także za swoje walory smakowe, potrafi być prawdziwym utrapieniem dla obierającego. Twarda skóra, wiele błon wewnątrz owocu, sok pryskający po całej kuchni - znamy to. Dlatego warto zapoznać się i przetestować 3 techniki, które pomogą obrać szybko i bezproblemowo naszego granata.

Jak obrać granat - I sposób

By uniknąć uporczywego soku z granatu, który w trakcie obierania, potrafi opryskać czerwonym płynem całe pomieszczenie, warto przetestować wybieranie pestek w wodzie. Należy przekroić granat na połówki i umieścić go w misce z wodą - na tyle dużej, żebyśmy mogli swobodnie operować w niej dłońmi. Dzięki ręcznemu wybieraniu pestek w wodzie, możemy dowolnie siłować się z pestkami, nie bojąc się pryskania owocu.

Jak obrać granat - II sposób

Po dokładnym umyciu i wysuszeniu owocu należy odciąg jego górną część, tak by widać już jego pestki - w sposób podobny, gdy rozcinamy pomidora przygotowując go do faszerowania. Następnie należy naciąć skórę granatu wzdłuż owocu, jakbyśmy chciały, by finalnie otworzył się jak kwiat. Garant rozrywamy na mniejsze kawałki zgodnie z nacięciami, w taki sposób by wypchnąć owoce. Teraz możemy kawałek po kawałku wydobyć pestki spomiędzy białych błonek.

Jak obrać granat - III sposób

Najbardziej tradycyjnym sposobem jest przekrojenie owocu na pół w poprzek. Następnie obracamy owoc nad miskę i energicznie uderzamy w niego łyżką - nasiona powinny wylatywać z dojrzałego okazu. Jeśli jednak chcemy trochę pomóc sobie w wydostaniu nasion, po przekrojeniu owocu można spróbować pozbyć się błonek, które zatrzymują pestki.

Przy obieraniu granatu nie trudno o niechciane zabrudzenia - w skutecznej walce z plamami pomogą Wam nasze wskazówki jak usunąć plamę z owoców!

Przepisy na dania z granatem

Granat, dzięki swoim walorom smakowym, doskonale sprawdzi się w wielu potrawach, zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj mamy dla Was trzy propozycje, na pyszne dania z wykorzystaniem granatu!

Sałatka z serem feta, pomidorkami koktajlowymi i granatem

Potrzebujesz:

  • 1 granat,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • ½ opakowania sera feta (ok. 125 g),
  • dowolny mix sałat,
  • ½ mniejszej cebuli.

Do przygotowania dressingu przygotuj:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ½ ostrej papryczki (może być w wersji sproszkowanej),
  • sól i pieprz według uznania.

By przygotować sałatkę należy obrać dokładnie owoc granatu, pokroić pomidorki na ćwiartki, ser feta w kostkę, a cebulę w drobne piórka. Wszystko wymieszać z porwaną sałatą lub gotowym mixem.

Składniki na dressing dokładnie połączyć w misce. Polać przygotowane składniki. Sałatka gotowa! Najlepiej smakuje na świeżo!

Kokosowy pudding chia z granatem

Przygotuj:

  • 1 puszkę mleka kokosowego (400 ml),
  • 3 łyżki nasion chia,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 2 łyżki miodu lub innego słodzika,
  • 1 owoc granatu.

Składniki na 2 porcje.

Postępuj zgodnie ze wskazówkami:

Zagotuj mleczko kokosowe w połączeniu z wybranym słodzikiem, na przykład miodem, i wiórkami kokosowymi, wystudź i dodaj nasiona chia, co jakiś czas mieszając do czasu wystudzenia się całkowicie mieszanki. Przełóż pudding do pucharków lub miseczek, w których zamierzasz podać deser. Wstaw je do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone desery posyp obficie nasionami granatu.

Panna cotta z galaretką z granatu

Do przygotowania galaretki przygotuj:

  • ½ łyżki żelatyny sproszkowanej,
  • 50 ml soku z granatu (do jego przygotowania potrzeba 2 granaty),
  • 2 łyżki nasion granatu,
  • 2 łyżki cukru.

Do panna cotty niezbędne będą:

  • 2 szklanki śmietany UHT 30 %,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny sproszkowanej,
  • 2 łyżki ciepłej wody.

Składniki na 3 porcje.

By przygotować galaretkę przygotuj najpierw sok z granatu - obierz dokładnie owoc, wrzuć pestki do wysokiego pojemnika i tłuczkiem mocno rozgniataj nasiona. Wyciśnięty z nich sok przelej przez sitko, by pozbyć się ewentualnych błonek i pozostałości pestek. Tak przygotowany sok wlej do garnka, dodaj cukier i 2 łyżki nasion granatu. Podgrzewać do momentu rozpuszczenia się słodzika. Dodać rozmieszaną wcześniej w ciepłej wodzie żelatynę. Mieszać całość do całkowitego połączenia. Odstawić do ostygnięcia na godzinę, przelewając wcześniej płynną jeszcze galaretkę do pucharków (ważne: natłuść pucharki roślinnym olejem - pomoże to przy wyciąganiu gotowych deserów na talerzyk), w których zamierzamy podać deser.

By przygotować panna cottę należy wymieszać żelatynę z wodą i odstawić do namoczenia i połączenia się. Śmietanę połączyć z cukrem w garnku podgrzewając całość, nie zagotowując jednak mieszkanki. Wymieszać z przygotowaną żelatyną - po około 4 minutach żelatyna ze słodką śmietaną powinny się całkowicie połączyć. Poczekać do wystudzenia, po czym przelać do pucharków z zastygniętą wcześniej galaretką. Odstawić na kolejne 2 godziny do lodówki.

Gotowe panny cotty wyciągamy na talerzyk. Deser można ozdobić listkami mięty, czy posypać pestkami granatu.