Ziarna owsa uchodzą za jedne z najzdrowszych spośród wszystkich zbóż. Mają w sobie prawdziwą bombę flawonoidów. Te substancje potrafi ą chronić przed nowotwo- rami. Owies jest też bardzo bogaty w białko i ma jego najlepszy zestaw. Dlatego sportowcy i osoby, które unikają mięsa, powinny codziennie zjadać talerz owsianki. Jej porcję warto też wziąć z sobą do szkoły lub pracy. To dawka witaminy B6 dla komórek nerwowych. Poprawia ona pamięć i koncentrację oraz ułatwia uczenie się. Zawarte w owsiance witamina B1 i kwas pantotenowy sprawiają, że organizm lepiej pracuje i wolniej się męczy. Taki posiłek warto regularnie przygotowywać na diecie odchudzającej. Dzięki dużej zawartości błonnika owsianka daje sytość na długo i zapobiega napadom głodu. Po prostu ideał!

Wybierz dobre płatki

Zwykłe mają najwięcej składników mineralnych, bo są otrzymywane z całego ziarna. Wymagają długiego przygotowania. Górskie są z krojonego ziarna, więc w trakcie produkcji tracą część składników mineralnych. Wystarczy gotować je 2-3 minuty. Błyskawiczne robi się z pokrojonego ziarna, które poddaje się obróbce wodą lub parą, dzięki czemu nie trzeba ich gotować. Mogą je jeść osoby, które mają wrażliwy żołądek.

Dobrze je przygotuj

Płatki owsiane zawierają fityniany. Ograniczają one wchłanianie żelaza, magnezu i wapnia z pożywienia. Dlatego osoby, które chorują na osteoporozę lub anemię, powinny ich unikać. Jednak jest sposób, by te związki unieszkodliwić. Płatki trzeba ugotować. Zwykłe przez 10 minut, bo w nich jest najwięcej fitynianów, a bardziej przetworzone górskie – 5 minut. Można też moczyć płatki całą noc. To też powoduje częściowy rozkład fitynianów. Wtedy owsiankę dobrze jeść z owocami, które mają witaminę C, bo hamuje ona działanie fitynianów.

Superdoładowanie owsianki

  • mrożone jagody + łyżka jogurtu greckiego = mocniejsze kości
  • prażone posiekane migdały + pestki dyni = lepsza koncentracja
  • łyżeczka miodu + wiórki kokosowe = zdrowe serce
  • cynamon + jabłko = szczupła talia
  • rozgnieciony banan + sok z cytryny = trawienie na medal
  • łyżka mleka kokosowego + ziarenka granatu = silna odporność

Przepisy na owsiankę:

Owsianka na dobry nastrój

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich l 2 łyżki płatków żytnich
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka rodzynek l1 łyżeczka suszonych owoców goji
  • 1 łyżeczka pokruszonych orzeszków pistacjowych i migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego

1. Płatki i siemię zalej mlekiem kokosowym i odstaw na całą noc. Rano zamieszaj.
2. Posyp napęczniałe płatki rodzynkami, orzechami, owocami goji. Jeśli chcesz bardziej wytrawną owsiankę, pomieszaj ją z tartym parmezanem.

Owsianka na młodość i wigor

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • dowolne owoce, np. truskawki, borówki, maliny (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki chia
  • 1 łyżka nasion granatu
  • do dekoracji np. 2 kumkwaty

1. Płatki zalej w miseczce gorącą wodą. Zostaw na 10 minut.
2. Banany obierz i pokrój. Truskawki potnij.
3. Płatki zmieszaj z jogurtem. Posyp chia. Na wierzchu ułóż pestki granatu, banana i resztę owoców. Porcję udekoruj np. przekrojonymi kumkwatami.

Owsianka na lepszą pamięć

  • 4 łyżki górskich płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka lub napoju roślinnego
  • 1 kiwi l 1/2 banana
  • łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki
  • kardamonu l sok z cytryny

1. Płatki zalej w garnku mlekiem lub napojem roślinnym. Doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut, aż płatki mocno się rozgotują.
2. Poczekaj, aż owsianka lekko ostygnie. Dodaj miód i kardamon. Dokładnie wymieszaj.
3. Wyłóż ugotowaną owsiankę na talerz. Połóż na niej dekoracyjnie pokrojonego banana i plasterki kiwi. Skrop je sokiem z cytryny, by owsianka nie była mdła.

Owsianka na moc energii

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1 małe espresso l 1 banan
  • garść borówek
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu

1. Mleko i kawę wlej do garnka, wsyp płatki, dodaj pół banana i gotuj 15 minut. Mieszaj, rozcierając płatki. Dodaj cynamon.
2. Wyłóż owsiankę na talerz. Gdy trochę wystygnie, dodaj miód. Na porcję połóż pokrojoną w plasterki resztę banana, borówki, migdały i wiórki.