W czasie kwarantanny większość czasu spędzamy w domu, więc nic dziwnego, że pojawia się coraz więcej trendów kulinarnych. Najpierw była puszysta dalgona coffee, a teraz…malusieńkie naleśniki wielkości płatków śniadaniowych (stąd nazwa)! Sprawdźcie przepis na pancake cereal, które opanowały TikToka, Instagram i Youtube!

Pancake cereal – przepis

Składniki:

  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżki proszku do pieczenia lub ½ łyżki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do smażenia na patelni

oraz: duża patelnia, rękaw dekoracyjny lub woreczek strunowy

Te produkty mogą Ci się przydać:

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodaj jajko i mleko. Delikatnie połącz składniki widelcem.
  2. Przelej masę do rękawa lub przełóż ją do torebki i zamknij ją (aby robić małe naleśniki natnij róg woreczka).
  3. Nagrzej patelnię na niezbyt dużym ogniu. Nałóż odrobinę oleju i rozsmaruj go po całej patelni.
  4. Wyciśnij malutkie naleśniki i smaż aż zaczną wytwarzać się bąbelki. Przewróć je na drugą stronę. Smaż jeszcze przez około 30 sekund do 1 minuty aż będą złociste.
  5. Przełóż pancakes do miski i dodaj ulubione składniki.

Z czym jeść pancake cereal?

Odrobina roztopionego masła, sos czekoladowy, jogurt i owoce, syrop klonowy, a może same? Te malutkie naleśniki możemy jeść właściwie z czym tylko chcemy! Ciekawą opcją może być potraktowanie ich nazwy dosłownie i zjedzenie z mlekiem. Decyzja zależy od was!