W czasie kwarantanny większość czasu spędzamy w domu, więc nic dziwnego, że pojawia się coraz więcej trendów kulinarnych. Najpierw była puszysta dalgona coffee, a teraz…malusieńkie naleśniki wielkości płatków śniadaniowych (stąd nazwa)! Sprawdźcie przepis na pancake cereal, które opanowały TikToka, Instagram i Youtube!
Pancake cereal – przepis
Składniki:
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżki proszku do pieczenia lub ½ łyżki sody oczyszczonej
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia na patelni
oraz: duża patelnia, rękaw dekoracyjny lub woreczek strunowy
Te produkty mogą Ci się przydać:
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Dodaj jajko i mleko. Delikatnie połącz składniki widelcem.
- Przelej masę do rękawa lub przełóż ją do torebki i zamknij ją (aby robić małe naleśniki natnij róg woreczka).
- Nagrzej patelnię na niezbyt dużym ogniu. Nałóż odrobinę oleju i rozsmaruj go po całej patelni.
- Wyciśnij malutkie naleśniki i smaż aż zaczną wytwarzać się bąbelki. Przewróć je na drugą stronę. Smaż jeszcze przez około 30 sekund do 1 minuty aż będą złociste.
- Przełóż pancakes do miski i dodaj ulubione składniki.
Z czym jeść pancake cereal?
Odrobina roztopionego masła, sos czekoladowy, jogurt i owoce, syrop klonowy, a może same? Te malutkie naleśniki możemy jeść właściwie z czym tylko chcemy! Ciekawą opcją może być potraktowanie ich nazwy dosłownie i zjedzenie z mlekiem. Decyzja zależy od was!
Komentarze