Panierowanie w mące lub tartej bułce wielkimi krokami odchodzi do lamusa. Rybę, owoce morza, mięso czy warzywa możesz zapanierować na wiele innych, ciekawszych sposobów!

Panierka panko - przepis na kalafiora w panko 

Kalafior to warzywo, które jest bardzo podatne na eksperymenty kulinarne. Dzięki panierce panko zyskuje niesamowitą chrupkość i zupełnie inny aromat. Gotowany kalafior może być nudny i pozbawiony smaku, dlatego warto wybrać alternatywną wersję - panierowanego kalafiora w panko

Potrzebujesz jedynie:

  • 1 kalafior, najlepiej wybierać te średnie okazy,
  • 9 łyżek panko, 
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych, 
  • pieprz do smaku (około łyżeczki powinno zapewnić odpowiednią ostrość), 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku, 
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka oleju (rzepakowego lub oliwy z oliwek),
  • 3 łyżeczki sosu sojowego.

Jak przygotować kalafior w panko?

  1. Umyj warzywo i podziel na mniejsze różyczki.
  2. Do garnuszka wlej olej, sos sojowy oraz miód - połącz składniki cały czas podgrzewając całość.
  3. Gdy sos będzie gotowy zalej kawałki kalafiora. Kalafiora możesz wcześniej przełożyć do większego, plastikowego pudełka.
  4. Płatki kukurydziane pokrusz (możesz wsypać je do woreczka i rozwałkować wałkiem). Dodaj panko i przyprawy. 
  5. Kalafiora obsyp powstałą mieszanką. Teraz zamknij pudełko z kalafiorem i zacznij nim potrząsać. Panierka powinna oblepić różyczki kalafiora. 
  6. Na blasze do pieczenia ułóż papier. Przełóż kalafiora. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. W połowie pieczenia warto przekręcić różyczki na drugą stronę, by każda z nich mogła się odpowiednio dopiec. 

Tak przygotowane warzywo możesz zawsze zamrozić - wystarczy, że je ostudzisz i przełożysz do woreczka odpowiedniego do mrożenia lub pudełka. 

Przetestuj też przepisy na:

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Standardowe kotlety z piersi z kurczaka możesz zapanierować na wiele sposobów. My polecamy wersję kurczaka w płatkach kukurydzianych!

Przygotuj:

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze),
  • jajko,
  • płatki kukurydziane (w zależności jak grubą chcesz panierkę, zużycie oszacujesz sama),
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia.

Jak przygotować kurczaka w płatkach kukurydzianych?

  1. Mięso pokrój na mniejsze części. Przekrawaj je w poprzek włókien. Jedna pierś powinna dać 4-5 mniejszych kotlecików.
  2. Każdą część posól i popieprz. 
  3. Jajko wbij do głębokiego talerza i dokładnie roztrzep. Obtocz w nim kurczaka. 
  4. Płatki kukurydziane pokrusz i obtocz w nich mięso. 
  5. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż kurczaka. Wystarczą około 3-4 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. 

Tak przygotowany kurczak jest bardzo uniwersalnym dodatkiem. Sprawdzi się w obiedzie obok ziemniaków, w sałatce na kolację czy jako finger food wraz z ulubionym dipem na imprezie. 

Ryba w cieście naleśnikowym 

Smażenie ryby w klasycznej panierce na głębokim tłuszczu to zawsze rozwiązanie kaloryczne i nie do końca zdrowe. Często też taka panierka potrafi zabić smak delikatnej ryby. Sposobem na uwydatnienie nienachalnych, oryginalnych smaków ryb jest “panierka” z ciasta naleśnikowego. 

Potrzebujesz jedynie:

  • 4 sztuki dowolnej ryby (może to być dorsz, mintaj, czy inna ulubiona ryba),
  • 100 ml mleka, 
  • 150 g mąki,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koperek siekany (najlepiej suszony),
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cytryna.

Przygotowanie ryby w cieście naleśnikowym jest bardzo proste:

  1. Rybę posól popieprz i dopraw koperkiem.
  2. Mąkę, mleko i jajko przełóż do miski i dokładnie połącz (widelcem, trzepaczką lub mikserem). Ciasto powinno być dość gęste, by nie ściekało z ryby. 
  3. Każdy kawałek ryby umocz dokładnie w cieście naleśnikowym. 
  4. Smaż rybę na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na patelni do momentu, gdy panierka będzie złota. Obracaj rybę tak, by równomiernie się usmażyła. 
  5. Gdy będzie gotowa możesz przełożyć ją na ręcznik papierowy - pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. 
  6. Rybę podawaj z ćwiartką cytryny - tak smakuje najlepiej!

Przepis na krewetki w tempurze

Krewetki to zawsze zdrowy i pyszny wybór. Ich przygotowanie jest również bardzo proste - nawet, gdy postawimy na panierkę z tempury!

Do wykonania krewetek w tempurze potrzebujesz:

  • 1 jajko, 
  • 200 ml wody, koniecznie gazowanej, 
  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • sól do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia (większą ilość),
  • 12 krewetek (najlepiej tygrysich).

Jak przygotować krewetki w tempurze?

  1. Przygotowanie zacznij od obrania i oczyszczenia krewetek. Po obraniu należy je posolić.
  2. Bardzo zimną wodę gazowaną przelej do naczynia i połącz z mąką pszenną, jajkiem i solą. Po zmiksowaniu ciasto powinno być bardziej gęste od ciasta naleśnikowego. 
  3. Zacznij rozgrzewać tłuszcz na patelni. 
  4. Każdą krewetkę obtocz w przygotowanej na talerzyku mące ziemniaczanej, a następnie zanurzaj ją w cieście naleśnikowym.
  5. Smaż do momentu złotego koloru panierki. Wyciągaj je łyżką cedzakową. Pamiętaj też o zbieraniu resztek ciasta z oleju, tak by nie spalały się na patelni. 

Jeżeli jesteś amatorem ostrzejszych smaków możesz dodać do ciasta naleśnikowego odrobinę suszonego chilli. Krewetki można podać też z ostrzejszym sosem. Smacznego!