Panna cotta to bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu deser. Wystarczy jedynie 20 minut, plus czas chłodzenia, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Warto podkreślić, że w przeciwieństwie do tradycyjnych kremów, panna cotta nie zawiera jaj i mąki, jest więc wolna od glutenu. Jeśli poszukujemy deseru, który poszerzy nasze bezglutenowe menu, to panna cotta powinna znaleźć się na naszej liście. Tradycyjna waniliowa panna cotta zazwyczaj podawana jest z wyrazistymi w smaku, kwaskowatymi owocami - malinami, jagodami czy wiśniami, serwowanymi w całości lub w formie sosu. Ten delikatny deser idealnie pasuje do letnich sezonowych owoców takich jak np. rabarbar czy truskawki. Warto dodać, że prezentuje się niezwykle efektownie i z pewnością pozytywnie zaskoczy najbliższych. 

Panna cotta z rabarbarem - składniki (na 3 pucharki):

  • 50 g cukru drobnego (np. Królewskiego)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 ml mleka
  • ziarenka i skórka z 1 laski wanilii

Składniki na rabarbar w syropie:

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki wody

Panna cotta z rabarbarem - przygotowanie:

1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

2. Do garnka wlewamy śmietankę, mleko, dodajemy cukier, ziarenka oraz skórkę z wanilii. Całość zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, wyławiamy strąki wanilii. Żelatynę bardzo krótko podgrzewamy (tylko do ponownego rozpuszczenia), dodajemy do śmietankowej mieszanki, łączymy składniki. Rondelek wstawiamy do miski wypełnionej zimną wodą i kostkami lodu. Chłodzimy aż płyn zacznie tężeć. Od czasu do czasu mieszamy, by rozprowadzić w śmietance ziarenka wanilii.

3. W międzyczasie przygotowujemy rabarbar w syropie. Łodygi obieramy, kroimy na plasterki o grubości 0,5 cm. Przekładamy je do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy przez kilka minut, aż rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści. Studzimy.

4. Zgęstniałą masę śmietankową przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy kawałkami rabarbaru, polewamy całość syropem.

--

Źródło: materiały prasowe marki Cukier Królewski