Panzerotti - pochodzenie

Panzerotti to w bardzo wolnym tłumaczeniu brzuch lub grubasek po włosku. Znaczenie to nabiera sensu, gdy przyjrzymy się naszym bohaterom z Italii. Pochodzą z pięknego regionu Apulia na południu kraju, który słynie ze złotych plaż i turkusowego morza. Panzerotti to nic innego, jak pomniejszona wersja bardzo popularnych calzone. Ich zaletą jest wielkość - znane nam calzone potrafią być bardzo syte i ciężkie. Panzerotti są o dość małe, dlatego łatwiej dopasować ich porcję do swojego apetytu. 

Panzerotti - wyjątkowy sposób przygotowania

Pierożki te, w odróżnieniu od ich polskich kuzynów, zrobione są z zupełnie innego typu ciasta. Ich oryginalność tkwi w użytych do ciasta drożdżach. W wielu przepisach polecane jest nawet, by stosować do ich ulepienia ciasto na pizzę. Sposób obróbki również różni się od znanego nam gotowania. Panzerotti bowiem klasycznie smaży się na oliwie. W wersji dietetycznej bez problemu sprawdzi się upieczenie pierożków, dzięki temu oszczędzimy sobie kilku dodatkowych kalorii. 

Panzerotti - przepis na pierożki z mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem

By przygotować danie potrzebujesz:
Na ciasto:
    •    2 szklanki mąki (około 250 g),

    •    1,5 szklanki wody (około 260 ml), 

    •    10 g świeżych drożdży (lub odpowiednia ilość suchych),

    •    2 łyżeczki soli,

    •    1 łyżka oliwy z oliwek,

    •    1 łyżeczka cukru
.

Na farsz:
    •    100 g świeżych pomidorków koktajlowych,

    •    2 opakowania mozzarelli (250 g),

    •    100 g szpinaku w liściach (preferowany świeży),

    •    2 łyżki oliwy z oliwek,

    •    sól i pieprz do smaku,

    •    pół łyżeczki granulowanego czosnku.


Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj drożdże z mąką i cukrem. Zalej połową potrzebnej wody i zacznij powoli je wyrabiać. Posól i po chwili zalej drugą porcją płynu. Robienie zaczynu nie jest konieczne - ciasto, choć drożdżowe, nie musi aż tak wyrosnąć. 

  2. Z wyrobionego już ciasta uformuj kulki na pierożki. Pozostaw je na blasze do wyrośnięcia (potrzebne będzie na to około 2 godzin). Położenie ciasta w cieplejszym miejscu przyspieszy proces. 

  3. W trakcie wyrastania ciasta przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po minucie, gdy pomidorki puszczą odrobinę soku, dodaj szpinak i przypraw do smaku. Po 3 minutach dorzuć pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj, przykryj przykrywką i pozostaw do wystudzenia. 

  4. Wyrośnięte kulki rozpłaszcz na blasze na grubość 3-4 mm. Na środku okręgu układaj łyżeczkę farszu. 

  5. Pierożki pozamykaj, na wzór tradycyjnej wersji, w kształt półkola. 

  6. Panzerotti możesz usmażyć na oliwie z oliwek w temperaturze 180 stopni. Nie wrzucaj na patelnię więcej niż 3 pierogi, bo wyciągną ciepło z oliwy i w efekcie wchłoną ją w ciasto. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się zbędnego tłuszczu. Pierożki możesz też upiec w 190 stopniach przez 15 minut. 


Pamiętaj, że masz pełną dowolność w przygotowaniu farszu - możesz go stworzyć z tego, co akurat zalega Ci w lodówce lub z ulubionych składników.