Parafina pod względem chemicznym uzyskiwana jest z substancji składających się na ropę naftową! Powinniśmy się bać jej składu? Nie, jeżeli odpowiednio stosujemy parafinę. Wyglądem najczęściej przypomina wosk, w różnych odcieniach - w zależności od stopnia rafinacji. Może mieć kolor od żółtego do białego. 

Rodzaje parafiny

Substancja ta może mieć różne składy, które decydują o jej strukturze. W kosmetyce rozróżniane są trzy podstawowe rodzaje:

  • parafina twarda,
  • parafina miękka,
  • parafina ciekła. 

Jakie są właściwości parafiny? 

Parafina ma naprawdę wiele właściwości, głównie doceniana jest za swoje prozdrowotne działanie. Potrafi poprawić krążenie krwi, ogrzać mięśnie i dodatkowo je rozluźnić. Pomoże także przy problemach ze stawami. Parafina regularnie wykorzystywana jest także w salonach kosmetycznych: skutecznie wygładza skórę i daje uczucie elastyczności i wygładzenia. W farmaceutyce, to właśnie parafina jest bazą do tworzenia maści i kremów leczniczych. Dużą zaletą substancji jest jej cena - parafina jest tania i łatwo dostępna. Nie stanowi problemu jej przechowywanie, więc wybierana jest częściej, niż choćby oleje naturalne, które potrafią szybko stracić swoje właściwości. 

Kosmetyczne właściwości parafiny

Sama parafina nie jest specyfikiem, który nawilży skórę. Potrafi ona jednak świetnie zabezpieczyć ją przed warunkami zewnętrznymi. Dzięki temu naskórek zatrzymuje zgromadzoną w sobie wilgoć. Kąpiele i okłady parafinowe poprawiają ukrwienie i otwierają pory w skórze - dzięki temu wchłania ona lepiej substancje aktywne zawarte w innych kosmetykach, takich jak kremy. Jeżeli chcemy zafundować sobie szybki efekt ładniejszej, napiętej, gładkiej skóry, niekoniecznie dłoni, zabieg z wykorzystaniem parafiny będzie idealny. Suche kolana czy łokcie również będą wdzięczne za parafinowy okład. 

W kosmetyce najczęściej sięga się po parafinę miękką - do wyrobów kremów, balsamów i ochronnych pomadek oraz po wersję ciekłą - do produkcji maseczek i produktów do kąpieli.

Parafina dla zdrowia 

Ciepłolecznictwo to dziedzina terapii, w której parafina używana jest od wielu lat. Ta substancja ma wręcz magiczne właściwości: w kontakcie ze skórą i ciepłym ciałem człowieka dzieli się skumulowaną energią. Dodatkowo, gdy temperatura substancji spada, parafina zaczyna stygnąć i napierać na nasze komórki ciała. Ten ucisk powoduje stymulacje krążenia i poprawę funkcjonowania tkanek. Dzięki temu parafina potrafi bardzo wspomóc ciało, które wymaga gojenia. Substancja jest też zbawienna podczas problemów ortopedycznych i tych dotyczących stawów. Zmniejsza ona napięcie w mięśniach i rozluźnia je, walcząc z przykurczami.  

Sprawdź też:

Zobacz również:

Stosowanie parafiny - czy warto?

Niekwestionowanymi zaletami parafiny jest zatrzymywanie wody w naskórku i dbanie o odpowiednie nawilżenie skóry. Nie powinna ona także powodować alergii i jest szeroko wykorzystywana w produkcji kosmetyków do skóry wrażliwej, choćby atopowej. Nie podrażnia i działa na zasadzie warstwy ochronnej. Potrafi doskonale rozgrzać, z tego powodu znajdziemy ją w kremach do rąk i stóp. 
Nie nadaje się dla osób, które posiadają cerę tłustą lub mieszaną - parafina potrafi zatkać nadmiernie działające gruczoły łojowe. Choć substancja chroni naszą skórę, nie nawilża jej. Dlatego nadmierne stosowanie czystej postaci parafiny może powodować przesuszanie się naskórka. Pamiętajmy też o odpowiednim dopasowywaniu szamponów i odżywek do typu naszych włosów. W przypadku cienkich pasm należy omijać kosmetyki z parafiną w składzie, by nie obciążać włosów. Ta sama zasada tyczy się osób ze skłonnościami do łupieżu. 

Bez wątpienia parafina niesie za sobą podobną ilość wad i zalet - od nas zależy, czy zdecydujemy się ją używać. Warto jednak przetestować działanie substancji “na własnej skórze” i ocenić samemu, ile dobrego można nam przynieść.