Szukasz prostego przepisu, który możesz wykorzystać na śniadanie lub kolację? Mamy coś dla ciebie! Przygotuj pastę jajeczną klasyczną, z awokado lub z tuńczykiem i delektuj się jej kremowym smakiem!

Pasta jajeczna klasyczna – przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu (przepis na domowy majonez znajdziesz tutaj)
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól i czarny lub ziołowy pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki.
  3. Ugotowane i obrane jajka kroimy w kosteczkę, rozgniatamy widelcem lub trzemy na tarce.  
  4. Do posiekanych jajek dodajemy 2 łyżki majonezu oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Kilka gałązek świeżego szczypiorku myjemy, osuszamy i siekamy.
  6. Szczypiorek dodajemy do pasty i ponownie mieszamy.

Pasta jajeczna z awokado – przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • ½ małego ząbka czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz
  • szczypiorek lub kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki.
  3. Ugotowane i obrane jajka kroimy w kosteczkę, rozgniatamy widelcem lub trzemy na tarce.
  4. Czosnek ścieramy lub kroimy w drobne kawałki.
  5. Awokado myjemy, obieramy, kroimy i skraplamy sokiem z cytryny.
  6. Do posiekanych jajek dodajemy czosnek, awokado oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Kilka gałązek świeżego szczypiorku lub kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy.
  8. Szczypiorek dodajemy do pasty i ponownie mieszamy.

Opcjonalnie można dodać pokrojonego w kostkę pomidora.

Pasta jajeczna z tuńczykiem – przepis

Składniki:

  • 4 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • majonez
  • przyprawy: sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy ze skórki.
  3. Ugotowane i obrane jajka kroimy w kosteczkę, rozgniatamy widelcem lub trzemy na tarce.  
  4. Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
  5. Do tuńczyka dodajemy jajka dodajemy łyżkę majonezu oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Kilka gałązek świeżego szczypiorku myjemy, osuszamy i siekamy.
  7. Szczypiorek dodajemy do pasty i ponownie mieszamy.

Sprawdź też: