Pasta paprykowa na zimę

Tradycyjna węgierska pasta paprykowa ma wyjątkowy smak i wiele osób przywozi ją właśnie z Węgier. Ale nie trzeba się wybierać za granicę. Zobaczciejak zrobić pastę paprykową samodzielnie. Będzie idealnym dodatkiem do świeżego chleba, do mięsa, czy do makaronu. Jest tak pyszna, ze można ją jeść łyżką prosto ze słoika:)

Pasta paprykowa przepis

Składniki

Na 8-10 porcji

  • 4 ziemniaki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml oliwy

Pasta paprykowa - sposób przygotowania

  1. Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach. Odcedzić do wystygnięcia. Następnie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
  2. Papryki umyć, osuszyć. Ułożyć na blaszce. Cebule obrać, pokroić w kawałki i ułożyć obok papryk. Czosnek obrać, dodać do papryk i cebuli. Blachę wstawić do piekarnika, piec, aż papryki ściemnieją, co jakiś czas obracając. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
  3. Z papryk zdjąć skórkę i usunąć gniazda nasienne. Miąższ zmiksować z upieczoną cebulą i czosnkiem na gładką masę. Doprawić solą, miodem i mieloną papryką. Wlać oliwę, ponownie zmiksować. Dodać ziemniaki, dokładnie wymieszać, aż wchłoną oliwę. Pastę przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Przepis pochodzi z magazynu "Sól i pieprz"

Zobacz też:

Masz spore zbiory papryki? Przygotuj paprykę konserwową - idealna do obiadu lub składnik sosu! ->>

Papryka faszerowana na trzy sposoby ->>