Pasztet dyniowy z kurczakiem:

Składniki:

  • 500 g dyni, pokrojonej na kawałki
  • 500 g piersi ( np. Kurczaka Zagrodowego)
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • kilka gałązek rozmarynu
  • bułka tarta do formy
  • masło do formy

Sposób przygotowania:

Dynię układamy na blaszce wyłożonej papierem. Posypujemy solą, pieprzem, listkami z gałązki rozmarynu i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok. 40 minut w 190 st. C (lub do miękkości). Miękką dynię oddzielamy od skórki i mielimy z piersią, następnie mieszamy z jajkiem, kaszą, doprawiamy masę solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Masę przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką foremki, wygładzamy wierzch i na środku wzdłuż układamy gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C.

Smacznego!