Przepis na pasztet z ciecierzycy

Składniki:

3 puszki ciecierzycy marki Jasmeen
300 g ugotowanych batatów
6 łyżek mielonych orzechów laskowych
5 łyżek siemienia lnianego
¾ szklanki wody
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
½ łyżeczki oleju

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy siemię lniane, zalewamy je wodą i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu cały czas mieszając. Przestudzone bataty rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie w misce blendujemy odcedzoną ciecierzycę i dodajemy do niej siemię lniane, orzechy laskowe, przyprawy oraz rozgniecione bataty. Wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstała jednolita masa. Keksówkę smarujemy dokładnie olejem, posypujemy mielonymi orzechami i wkładamy do niej gotową masę z ciecierzycy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około godzinę. Gotowy i wystudzony pasztet kroimy i podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.

Smacznego!