Pavlova z jagodami - składniki na 6 porcji:

BEZA:

  • 8 białek
  • ok. 400 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej

OBŁOŻENIE :

  • 300 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ok. 400 g czarnych jagód
  • ewentualnie cukier puder do posypania

Pavlova z jagodami - przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywno z cukrem i solą. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ostrożnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pośrodku ułożyć masę bezową. Delikatnie uformować ją w krążek.

2. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C. Piec jeszcze 1,5 godziny. Studzić przez kilka godzin, nie wyjmując bezy z piekarnika, jedynie uchylając w nim drzwiczki. 

3. Mascarpone razem z kremówką wymieszać. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. Jagody opłukać, dobrze osączyć. Krem rozłożyć na torcie. Wierzch posypać jagodami. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu.

tort-pavlova
Zdjęcie: BBS Studio

--

Zobacz też: Ciasto z jagodami bez pieczenia >>>

Placek z jagodami >>>