Spis treści:

  1. Jak rozpoznać perz?
  2. Jak pozbyć się perzu w trawniku?
  3. Czy perz można kompostować?
  4. Perz: właściwości
  5. Nalewka z korzenia perzu - jak przygotować?
  6. Perz: ciekawostki

Nie jest straszna mu żadna, najstraszniejsza pogoda, ani zanieczyszczenia. Nie ima się go większość środków chwastobójczych. Perz właściwy rośnie na każdym rodzaju gleby i tworząc długie, silne i regenerujące się rozłogi jest nie do zdarcia.

Jak rozpoznać perz?

Perz właściwy jest często mylony z trawą. Gładkie, wzniesione źdźbła zwieńczone kwiatostanem w postaci kłosa wyrastają z długich, mocnych kłączy. Zielone liście ułożone skrętolegle obejmują łodygę. Kłącze perzu ma niezwykłe zdolności regeneracji - z niewielkiego fragmentu potrafi odrodzić się nowa roślina.

Jak pozbyć się perzu w trawniku?

Przygotowując glebę pod trawnik koniecznie należy ją głęboko przeorać i wydobyć jak najwięcej kłączy na powierzchnię. Kilkukrotnie powtórzony zabieg osłabi perz i pozwoli nam dobrze przygotować stanowisko pod wysiew trawy. Perz preferuje stanowiska suche i ubogie w składniki odżywcze. Powinniśmy, więc dbać, o jakość naszej trawy, regularnie nawożąc, podlewając oraz kosząc murawę. Jeżeli żadne metody na pozbycie się perzu nie podziałają możemy sięgnąć po herbicydy, ale ze względu na ich silne działanie róbmy to w ostateczności.

Czy perz można kompostować?

Po wysuszeniu, perz może bezpiecznie umieścić w kompostowniku. Wszelkie rośliny polne oraz chwasty stanowią cenne źródło naturalnego nawozu. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie kompostować roślin, które zawiązały nasiona, ponieważ wraz z kompostem wprowadzimy je do gleby. Korzenie gatunków o dużych zdolnościach do rozprzestrzeniania i regeneracji takie jak perz, przed kompostowanie należy wysuszyć, żeby uniemożliwić im regenerację.

Perz: właściwości

Zdrowotne działanie perzu wykorzystywali już nasi przodkowie. Stosowano go, jako środek zwalczający robaki oraz łagodzący dolegliwości wątroby i nerek. Kłącze perzu zawiera szereg witamin oraz substancji o dobroczynnym działaniu moczopędnym, przeczyszczającym i odtruwającym. Wyciąg z perzu działa korzystnie na przemianę materii i reguluje prace przewodu pokarmowego.

Kłącze perzu zbierane wiosną lub jesienią należy oczyścić i wysuszyć, a następnie pokroić na niewielkie części. Przechowujemy je w miejscu suchym, bez dostępu światła.

Nalewka z korzenia perzu: jak przygotować

Możemy samodzielnie przygotować zdrowotną nalewkę na kłączach perzu i zażywać do 4 razy dziennie po 15-30 ml. Stosujemy przy cukrzycy oraz problemach z wątrobą.

Alkoholem 40-60% zalewamy 100 g wysuszonego kłącza perzu, po czym odstawiamy na 14 dni. Po upływie tego czasu gotową nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek.

Perz: ciekawostki

Już w starożytności wykorzystywano kłącze perzu wytwarzając z niego piwo oraz mocniejsze alkohole. Zmielone dodawano do wypieku chleba, do zup, oraz stosowano zamiast kawy. Uważano, że chroni psie legowisko przed pchłami oraz używano do produkcji mioteł.

Zastanawiasz się, dlaczego twój domowy pupil zajada się trawą? Koty i psy chętnie zjadają perz (a nie - jak sądzimy - trawę), który działa oczyszczająco na jelita, pomaga pozbyć się pasożytów układu pokarmowego oraz dostarcza zwierzętom witamin i minerałów.