Kto z nas jest fanem słodko-słonego połączenia? Ten przepis przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego typu połączeń. To wszystko dzięki mieszance sera feta i pysznych, dojrzałych owoców figowych. 

Ser feta - jaki wybrać? 

Na sklepowych półkach starajmy się odszukać prawdziwy ser feta. Poznamy go po składzie - oryginał wytwarzany jest z mleka koziego i owczego. Prawdziwa feta posiada zawsze nieskazitelnie biały kolor. W jego składzie nie powinno być też mleka pasteryzowanego. Unikajmy propozycji kryjącymi się pod nazwami typu ser kanapkowy czy "w typie" feta. 

Figa - jak kupować dojrzałe figi? 

Gwarancją pysznego dania są odpowiedniej jakości składniki. Figa nie jest wyjątkiem (więcej o tym owocu przeczytasz tutaj). Staramy się wybrać takie okazy, które będą najsmaczniejszym wyborem. 
Odpowiedni owoc powinien być przede wszystkim miękki w dotyku. Jeżeli znajdziemy egzemplarz z delikatnie białym nalotem - tym lepiej! Świadczy on o odpowiedniej słodkości i soczystości - nie bójmy się więc, że owoc zaczyna się psuć. 

Sprawdź też:

Feta z figą, miodem i nerkowcami - grecka przystawka w Twojej kuchni 

Odpowiednio podgrzany ser feta pokazuje zupełnie inne oblicze. Staje się miękki, delikatniejszy i mniej cierpki. Upieczony ser staje się idealnym smarowidłem do grzanek i kanapek. 
Miód i figa nadają mu idealną słodycz, a orzechy chrupiący element. W Grecji takie drobne posiłki wrzucane na „ząb” nazywane są mianem meze

Feta z figą, miodem i orzechami nerkowca - przepis

Do wykonania tego prostego dania wystarczy przygotować: 

  • 1 opakowanie sera feta (około 150 g),
  • 5 łyżeczek miodu, 
  • 2 dojrzałe figi, 
  • około 30 gramów nerkowca,
  • opcjonalnie suszony tymianek do podania. 

By przygotować ser feta w towarzystwie figi, miodu i orzechów nerkowca należy: 

  1. Przygotować ser: odsączyć go z wody, najlepiej papierowym ręcznikiem. 
  2. Orzechy nerkowca posiekać na drobne kawałki. 
  3. Przygotować wygodne naczynie żaroodporne. 
  4. Przełożyć miód do naczynia. „Obtoczyć” ser w przygotowanym miodzie, niczym kotleta :) 
  5. Całość posypać kawałkami orzechów. 
  6. Figi umyć, osuszyć i pokroić w ósemeczki. Ułożyć owoce w naczyniu i na serze. 
  7. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C w trybie „góra-dół” na około 13-15 minut. 
  8. Upieczony ser do smaku można delikatnie posypać tymiankiem. 

Najlepszy efekt uzyskamy podając ser jeszcze na ciepło, gdy figa z fetą rozpływają się w ustach. Najlepiej odnajdzie się w towarzystwie ulubionego, świeżego pieczywa.

Zobacz również: