Na warsztat bierzemy dziś zdrowe, pyszne jabłka - owoc bardzo dostępny oraz dający wiele możliwości na wykorzystanie w kuchni. Doskonałą alternatywą jest także faszerowanie owocu. Przedstawiamy przepis na wersję z farszem jaglanym oraz pysznym sosem waniliowym na maślance. 

Przetestuj także przepis na róże z jabłek i ciasta francuskiego!

Potrzebujesz

Do sosu:

  • 120 ml śmietany kremówki (30%),
  • 130 ml maślanki naturalnej,
  • jedna laska wanilii lub cukier wzbogacony o wanilię (dostępny w marketach),
  • 50 g cukru,
  • 3 żółtka.

Do jabłek:

  • 3 jabłka,
  • 3 łyżki rodzynek lub żurawiny,
  • 3 łyżki ulubionych orzechów (polecamy włoskie lub nerkowce),
  • ½ szklanki uprzednio ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki miodu,
  • ¼ łyżeczki cynamonu (jeśli lubisz cynamonowy aromat - dodaj go więcej),
  • szczypta imbiru oraz soli.

Sposób przygotowania

Sos:

  1. Do małego rondelka przelej śmietankę, maślankę oraz waniliowy dodatek (ziarenka z laski wanilii lub cukier z dodatkiem wanilii). Podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Gdy mieszanka będzie gorąca odstaw do lekkiego ostygnięcia. 
  2. W drugiej misce przygotuj żółtka i dodaj do nich cukier. Ucieraj mikserem do momentu otrzymania kremowej, jednolitej masy.
  3. Do mieszanki żółtek z cukrem dodawaj powoli przygotowany wcześniej płyn, delikatnie mieszając.
  4. Wszystko przelej z powrotem do rondelka i zacznij podgrzewać, czekając aż zgęstnieje. Nie zapomnij o mieszaniu!

Farsz:

  1. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu kaszę jaglaną. Do ugotowanej kaszy dodaj przepłukane rodzynki lub żurawinę (możesz zdecydować się na obie bakalie) oraz połupane na drobniejsze kawałki orzechy. Do całości dołóż także miód oraz przyprawy. 
  2. Masa powinna się kleić - jeśli jest zbyt sypka, spróbuj ją odrobinę zblendować. 

Jabłka:

  1. Owoce dokładnie umyj, przekrój na połówki oraz dobrze wydrąż, tak by pozbyć się całych gniazd nasiennych. 
  2. W tak przygotowane jabłka nałóż po dwie łyżki farszu do środka. 
  3. Owoce przełóż na blachę wyłożoną papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  4. Piecz około 25 minut w piekarniku w trybie góra-dół. W tym czasie jabłka powinny dostatecznie zmięknąć. 

Tak przygotowane jabłka przełóż na talerze i polej zrobionym wcześniej sosem waniliowym na maślance. Sos możesz wykorzystać równie dobrze na ciepło i zimno.

Spróbuj także szarlotki na cydrze - to doskonała propozycja na sylwestrowy deser!