Pieczone warzywa z hummusem
Składniki:
- 50 dag miąższu dyni, pokrojonego w słupki
- pół selera korzeniowego (ok. 25 dag), pokrojonego w słupki
- cukinia (ok. 25 dag), pokrojona w słupki
- kalafior (ok. 35 dag), podzielony na różyczki
- mała główka sałaty rzymskiej, podzielona na ćwiartki
- 2 łyżki oliwy
- ostra mielona papryka
Na hummus:
- 25 dag ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
- 4–5 łyżek wody
Do podania:
uprażony sezam, mięta, jogurt wymieszany z sambal oelek
Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kawałki kalafiora i selera rozkładamy na blaszce, pieczemy 7 min.
Dokładamy dynię i cukinię, pieczemy kolejne 7 min, a następnie sałatę i dopiekamy 5–6 min.
W tym czasie robimy hummus: dokładnie opłukaną ciecierzycę wrzucamy do malaksera, dodajemy tahini, oliwę, sok z cytryny i czosnek, wlewamy wodę (ułatwi to miksowanie), miksujemy.
Upieczone warzywa posypujemy sezamem i posiekaną miętą, podajemy z hummusem i – dodatkowo – gęstym jogurtem wymieszanym z pastą chili.
Komentarze