Pieczone warzywa z hummusem

Składniki:

  • 50 dag miąższu dyni, pokrojonego w słupki
  • pół selera korzeniowego (ok. 25 dag), pokrojonego w słupki
  • cukinia (ok. 25 dag), pokrojona w słupki
  • kalafior (ok. 35 dag), podzielony na różyczki
  • mała główka sałaty rzymskiej, podzielona na ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy
  • ostra mielona papryka

Na hummus:

  • 25 dag ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 4–5 łyżek wody

Do podania:

uprażony sezam, mięta, jogurt wymieszany z sambal oelek

Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Kawałki kalafiora i selera rozkładamy na blaszce, pieczemy 7 min.
Dokładamy dynię i cukinię, pieczemy kolejne 7 min, a następnie sałatę i dopiekamy 5–6 min.

W tym czasie robimy hummus: dokładnie opłukaną ciecierzycę wrzucamy do malaksera, dodajemy tahini, oliwę, sok z cytryny i czosnek, wlewamy wodę (ułatwi to miksowanie), miksujemy.
Upieczone warzywa posypujemy sezamem i posiekaną miętą, podajemy z hummusem i – dodatkowo – gęstym jogurtem wymieszanym z pastą chili.