Pierniczki świąteczne to jeden z tych smaków, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Można je przygotować na wiele sposobów - klasycznie z miodem i przyprawą do piernika, z owocowym nadzieniem, albo w wersji wegańskiej. Warto upiec je 2-3 tygodnie wcześniej, by do świąt zdążyły zmięknąć. Najlepiej w większym gronie - bo pieczenie świątecznych pierniczków to doskonała okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Największą frajdę sprawia jednak wspólne dekorowanie pierniczków - to pole do popisu (i świetna zabawa) szczególnie dla najmłodszych. Zacznijmy jednak od początku.
Oto 3 sprawdzone przepisy na pierniczki świąteczne->>
Pierniczki świąteczne - dekoracja
Gdy pierniczki są już upieczone, pozostaje najprzyjemniejsza część - dekorowanie. Pomysłów na ozdobienie ciastek jest mnóstwo: możesz po prostu posmarować je na gładko lukrem w różnych kolorach (wystarczy zabarwić go gęstym syropem), ozdobić pierniczki dekoracyjnymi posypkami, bakaliami albo napisać na nich inicjały gości brokatowym żelem w pisaku.
Co jeszcze przyda ci się do dekoracji pierniczków świątecznych?
- dekoracyjne posypki w różnych kształtach i kolorach
- lukier
- jadalne perełki, złote i srebrne kuleczki
- jadalny brokatowy żel w pisaku
- gotowe pudrowe rozetki do przyklejenia
- biały krem dekoracyjny, za pomocą którego przykleisz posypki
- kolorowe polewy
- rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa
- bakalie, np. posiekane orzechy i migdały, suszona żurawina.
Pamiętaj, aby gotowe pierniczki świąteczne przełożyć do zamykanego pojemnika i ostawić w suche miejsce na 2-3 tygodnie - na święta będą miały idealną miękkość!
--
Zobacz też:
Przepis na domowy ajerkoniak >>>
Komentarze