Pierogi ruskie z nadzieniem z rozgniecionego twarogu oraz ugotowanych ziemniaków to znane i uwielbiane polskie danie. Co ciekawe, dla każdego idealne pierogi ruskie mają odrobinę inny smak! Zależy on od ilości dodanej cebuli i przypraw. Jedni lubią pierogi mocno pieprzne, inni takie w których najwyraźniej czuć smak cebuli. Dlatego też nie ma jednej, uniwersalnej recepty na idealny farsz. Podstawą farszu są składniki, których ilość możemy zmieniać w trakcie gotowania tak, aby stworzyć swoje idealne pierogi ruskie.

Ruskie pierogi – przepis

Składniki:

Farsz:

  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego
  • 1 cebula ( w zależności od preferencji możemy dodać jedną małą, jedną dużą lub małą i dużą)

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 60 g masła

Możesz też zrobić ciasto z użyciem jajka, przepis znajdziesz tutaj!

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy w wodzie.
  2.  Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki, mieszając łyżką, aby powstała gładka masa.
  3. Połączone składniki wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy przez około 10 minut lub do momentu aż będzie gładkie i plastyczne.
  4. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut.

Farsz:

  1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy jak zwykle i gotujemy do miękkości.
  2. Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na gładką masę. Czekamy aż ostygną i odparują.
  3. Jeżeli dodajemy cebulkę to kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Podobnie jak ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia.
  4. W miseczce kruszymy twaróg, mieszamy go z ziemniakami i cebulką i doprawiamy. Warto w tym miejscu spróbować farszu i ewentualnie dodać brakujący składnik.

Lepienie pierogów:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Dzielimy je na 3 lub 4 części w zależności od wielkości miejsca w którym będziemy je rozwałkowywać. Następnie każdą część rozwałkowujemy.
  2. Szklanką wycinamy kółka z ciasta.
  3. Na środek każdego kółka nakładamy po jednej łyżce farszu.
  4. Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
  5. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką.

Gotowanie pierogów:

  1. W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy będzie wrzała, wkładamy do niej pierogi partiami. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  2. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty. (Warto wyłowić jednego pieroga po minucie i sprawdzić, czy jest miękki. W zależności od wielkości pierogów czas gotowania może być dłuższy lub krótszy)
  3. Ugotowane pierogi wyławiamy i układamy na talerzu.

Pierogi ruskie doskonale smakują same lub na przykład z zeszkloną cebulką, ze smalcem ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną.