Pierogi ruskie z nadzieniem z rozgniecionego twarogu oraz ugotowanych ziemniaków to znane i uwielbiane polskie danie. Co ciekawe, dla każdego idealne pierogi ruskie mają odrobinę inny smak! Zależy on od ilości dodanej cebuli i przypraw. Jedni lubią pierogi mocno pieprzne, inni takie w których najwyraźniej czuć smak cebuli. Dlatego też nie ma jednej, uniwersalnej recepty na idealny farsz. Podstawą farszu są składniki, których ilość możemy zmieniać w trakcie gotowania tak, aby stworzyć swoje idealne pierogi ruskie.
Ruskie pierogi – przepis
Składniki:
Farsz:
- 500 g twarogu
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego
- 1 cebula ( w zależności od preferencji możemy dodać jedną małą, jedną dużą lub małą i dużą)
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 2 szczypty soli
- 400 ml wrzącej wody
- 60 g masła
Możesz też zrobić ciasto z użyciem jajka, przepis znajdziesz tutaj!
Sposób przygotowania:
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy w wodzie.
- Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki, mieszając łyżką, aby powstała gładka masa.
- Połączone składniki wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy przez około 10 minut lub do momentu aż będzie gładkie i plastyczne.
- Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut.
Farsz:
- Ziemniaki obieramy, płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy jak zwykle i gotujemy do miękkości.
- Odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka i dokładnie rozbijamy tłuczkiem na gładką masę. Czekamy aż ostygną i odparują.
- Jeżeli dodajemy cebulkę to kroimy ją w drobną kostkę i podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Podobnie jak ziemniaki zostawiamy do ostygnięcia.
- W miseczce kruszymy twaróg, mieszamy go z ziemniakami i cebulką i doprawiamy. Warto w tym miejscu spróbować farszu i ewentualnie dodać brakujący składnik.
Lepienie pierogów:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Dzielimy je na 3 lub 4 części w zależności od wielkości miejsca w którym będziemy je rozwałkowywać. Następnie każdą część rozwałkowujemy.
- Szklanką wycinamy kółka z ciasta.
- Na środek każdego kółka nakładamy po jednej łyżce farszu.
- Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
- Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką.
Gotowanie pierogów:
- W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy będzie wrzała, wkładamy do niej pierogi partiami. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
- Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty. (Warto wyłowić jednego pieroga po minucie i sprawdzić, czy jest miękki. W zależności od wielkości pierogów czas gotowania może być dłuższy lub krótszy)
- Ugotowane pierogi wyławiamy i układamy na talerzu.
Pierogi ruskie doskonale smakują same lub na przykład z zeszkloną cebulką, ze smalcem ze skwarkami lub z kwaśną śmietaną.
Komentarze