Pierogi bez glutenu - składniki:

Składniki na ciasto:

  • ok. 2 szklanki mąki lnianej (np. LenVitol®)
  • szczypta soli
  • ok. ¼ szklanki wrzącej wody (można dodać mniej i w razie konieczności dodawać wodę, podczas ugniatania ciasta)
  • 1 jajko
  • łyżka masła

Farsz:

  • 6-8 dużych pieczarek
  • 200 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do smażenia

Pierogi bez glutenu - przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, powoli wlewać do mąki mieszając. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść na gładkie ciasto. Wyłożyć na oprószony mąką blat i zagniatać ok 10 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok pół godziny. Ciasto podzielić na mniejsze części i kolejno rozwałkowywać na cienkie placki, obsypując w razie potrzeby mąką.

Pieczarki dokładnie umyć i obrać (ściągnąć górną warstwę „skórki” z kapelusza), drobno pokroić. Przesmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać sól i pieprz. Kapustę w razie potrzeby przepłukać wodą (gdyby była zbyt kwaśna), drobno pokroić, włożyć do garna, dodać wodę i przyprawy. Gotować ok. 20 minut, aż kapusta będzie miękka. Kapustę odcedzić, połączyć z pieczarkami. Gdyby farsz był zbyt suchy, można dodać odrobinę roztopionego masła.

Wycinać kółka (np. za pomocą szklanki), rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleić można brzegi kółek podsypywać mąką.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, do gotującego wrzątku wrzucać pierogi (pierogi podzielić na partie po ok. 10 sztuk dla każdego „wrzutu”) włożyć pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Pierożki można okraszać przesmażoną cebulką i skwarkami.

--

Źródło: mat. prasowe  LenVitol®