Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem to popularne danie w kuchni kresowej oraz we wschodniej części Polski. Są niezwykle smaczne, pożywne i mogą stanowić bazę do wielu mięsnych oraz grzybowych sosów.

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem – przepis

Składniki:

Farsz:

  • 200 gram kaszy gryczanej
  • 400 gram białego sera
  • 1 duża cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
  • łyżka masła

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 60 g masła

Możesz też zrobić ciasto z użyciem jajka, przepis znajdziesz tutaj!

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Masło roztapiamy w wodzie.
  2. Gorącą wodę stopniowo wlewamy do mąki, mieszając łyżką, aby powstała gładka masa.
  3. Połączone składniki wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Ciasto zagniatamy przez około 10 minut lub do momentu aż będzie gładkie i plastyczne.
  4. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na około 30 minut.

Farsz:

  1. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  2. Cebulkę kroimy i podsmażamy na patelni z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Ser rozdrabniamy lub mielimy w maszynce, dodajemy cebulę i kaszę. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

>>> Sprawdź nasz przepis na pierogi ruskie! <<<

Lepienie pierogów:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Dzielimy je na 3 lub 4 części w zależności od wielkości miejsca w którym będziemy je rozwałkowywać. Następnie każdą część rozwałkowujemy.
  2. Szklanką wycinamy kółka z ciasta.
  3. Na środek każdego kółka nakładamy po jednej łyżce farszu.
  4. Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
  5. Gotowe pierogi układamy na stolnicy lub blacie podsypanym mąką.

Gotowanie pierogów:

  1. W garnku gotujemy osoloną wodę. Gdy będzie wrzała, wkładamy do niej pierogi partiami. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pierogi do czasu wypłynięcia na powierzchnię.
  2. Po wypłynięciu pierogów gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty. (Warto wyłowić jednego pieroga po minucie i sprawdzić, czy jest miękki. W zależności od wielkości pierogów czas gotowania może być dłuższy lub krótszy)
  3. Ugotowane pierogi wyławiamy i układamy na talerzu.

Pierogi doskonale smakują same lub na przykład z zeszkloną cebulką, ze smalcem i ze skwarkami lub z roztopionym masłem.