Pigwa czy pigwowiec, jak je rozróżnić?

Mimo, że ich nazwy brzmią podobnie, nie są to te same rośliny. Czym się różnią? Owoce pigwowca są kwaśne, a krzewy na których rośną są bardzo wytrzymałe na zmiany temperatur, natomiast drzewka pigwy są wrażliwe na chłód, a sam owoc jest nieco słodszy.

Owoce pigwowca, są niewielkie i mają twardą lepką skórkę. Najlepiej nadają się na przetwory jak dżemy i kompoty. Można, je również dodawać do herbaty, zamiast plasterków cytryny.

Pigwa natomiast to drzewko podobne do jabłonki, rodzące spore i słodkawe owoce. Pigwa również nadaje się na przetwory oraz nalewki i to właśnie jej cudowne właściwości będziemy opisywać.

Pigwa: właściwości

Sezon letni niestety powoli przemija, co oznacza że przed nami deszczowa jesienna aura, która bez wątpienia będzie sprzyjać przeziębieniom. Jak się przed nimi uchronić? Odpowiedzią na to pytanie może być właśnie pigwa!

Na pewno słyszałaś o cudownych właściwościach pigwy, szczególnie cenionych w okresie zachorowań. Pigwa dzięki wysokiejzawartości witaminy C, na 100 g owoców, przypada jej aż 15 mg, wzmocni naszą odporności i uchroni przed niepotrzebnym katarem czy gorączką. Ponad to pigwajest bogatym źródłem związków mineralnych, takich jak: wapń, magnez, fosfor, potas czy żelazo!

Pigwa zawiera też pektyny, które odpowiedzialne są za usuwanie toksyn i metali ciężkich z naszego organizmu. W tym owocu znajdziemy również substancje bakteriobójcze i przyspieszające regeneracje naszej skóry. Wisienką na torcie wszystkich właściwości pigwy są jej nasiona, z których napar działa kojąco podczas stanów zapalnych żołądka.

Pigwa na grypę i przeziębienie

Wysoka zawartość witaminy C w pigwie, plasuję ten owoc na liście jednych z najlepszych naturalnych sposobów budowania bariery ochronnej naszego organizmu. Picie rozcieńczonego, koniecznie ciepłą wodą, soku z pigwy z dodatkiem miodu nie tylko będzie pysznym zamiennikiem dla herbaty, ale pomoże nam zwalczyć uciążliwy kaszel oraz doładuje nasz organizm porządną dawką witaminy C. 

Pigwa- polski skarb w jesiennej kuchni

Niestety owoców pigwy nie można jeść na surowo, gdyż są one zbyt twarde i kwaśnawe. Najlepiej będzie przygotować z nich przetwory: dżemy, marmolady, soki czy nalewki. Z nasion owocu, warto przygotowywać napar, dzięki któremu pozbędziemy się zgagi i usprawnimy prace żołądka. 

Zobacz: Nalewka z pigwy - na przeziębienia i nie tylko ->>

Owoce pigwy często pomijane, ze względu na twardość i nieciekawą aparycję, są źródłem cennych witamin i minerałów, dlatego bez wątpienia powinny zagościć w twojej kuchni. My szczególnie polecamy dżemy z pigwy, dzięki którym jesienne wieczory przeminą w słodkiej atmosferze!