Pijana śliwka - składniki:
Śliwkowe nadzienie:
- 400 g kalifornijskich suszonych śliwek
- szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru
- 250 ml alkoholu (wódka, rum, koniak)
Ciasto:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki kakao
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 3 żółtka
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 g miękkiego masła
Polewa i dekoracja:
- 200 g czekolady
- 100 ml kremówki
- łyżka masła
- śliwki w czekoladzie
Pijana śliwka - przygotowanie:
1. Śliwki opłucz , dobrze osącz i poprzekrawaj na pół. 1/2 szklanki cukru wsyp do rondelka, zalej szklanką wody. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojone śliwki. Chwilę gotuj. Przestudź i śliwki osącz (syrop odstaw), a następnie zalej alkoholem i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.
2. Żółtka na ciasto utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Stopniowo dodawaj do masy żółtkowej cały czas mieszając. Mieszając stopniowo dolewaj olej.
3. Z białek i szczypty soli ubij pianę. Delikatnie połącz ją z resztą ciasta. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstaw do wystudzenia.
4. Żółtka i jajka na krem ubij z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Pod koniec ubijania dodawaj pokruszoną w kawałki czekoladę i ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą. Masło utrzyj na puch. Ucierając dodawaj po łyżce czekoladową masę.
5. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Śliwki dobrze osącz. Alkohol wymieszaj z syropem. Połową nasącz jeden blat. Posmaruj połową kremu. Rozłóż śliwki. Rozsmaruj na nich pozostały krem. Połóż drugi blat i nasącz go pozostałym ponczem. Ciasto owiń folią, lekko obciąż np. deską do krojenia i wstaw do lodówki na kilka godzin.
6. Czekoladę na polewę rozpuść z kremówką. Dodaj masło i starannie wymieszaj. Polewą polej ciasto. Udekoruj śliwkami w czekoladzie. Odstaw do zastygnięcia.
Uwaga!
Jeśli wolisz łatwiejszą wersję kremu, zrób go z masła (kostka), nutelli (ok. 3-4 łyżki) i serka mascarpone (ok. 150 g). Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksuj na gładką masę.
--
Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>
Komentarze