Wyraziście i po polsku - czosnek
Tradycyjnie czosnek spożywany jest jako środek wpływający na prawidłową pracę układu odpornościowego. Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak.
W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogą więc Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.
Przepis na pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 100 ml syropu klonowego
- 10 świeżych gałązek rozmarynu
- 200 ml jogurtu gęstego
- ser z niebieską pleśnią
- 5 ząbków czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
- Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
- Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
- Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
- Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.
Komentarze