Wyraziście i po polsku - czosnek

Tradycyjnie czosnek spożywany jest jako środek wpływający na prawidłową pracę układu odpornościowego.  Ale ma on jeszcze jedno ważne zadanie do wykonania – nadaje potrawom wyrazisty, ostry smak.
W Dniu Pikantnych Potraw na stole królować mogą więc Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem. „Kluczem do ich intensywnego smaku jest marynata. Dodajmy do niej igiełki rozmarynu, posiekany czosnek oraz przyprawy. Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.

Przepis na pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Składniki:

  •     1 kg skrzydełek z kurczaka
  •     Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  •     100 ml syropu klonowego
  •     10 świeżych gałązek rozmarynu
  •     200 ml jogurtu gęstego
  •     ser z niebieską pleśnią
  •     5 ząbków czosnku
  •     0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

  1.     Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
  2.     Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
  3.     Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
  4.     Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
  5.     Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.