Czy można zacząć lepiej poranek, niż od wypicia pysznej, aromatycznej kawy na balkonie wśród kwiatów i w promieniach słońca?
A co pasuje do kawy? Oczywiście coś słodkiego:)

Idealne będą kruche rogaliki serowe, oto przepis:

Składniki:

  •     25 dkg mąki
  •     25 dkg masła
  •     25 sera twarogu zmielonego
  •     2 małe jajko
  •     cukier puder do posypania
  •     marmolada

Przygotowanie

Mąkę przesiekać z masłem, dodać jajko, ser i całość zagnieść do gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto zagnieść w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm i wykroić kwadraty 8x8 cm. Na środku każdego kwadratu położyć  porcję marmolady i zwinąć w rogalik – zwijamy po skosie, od ostrego końca. Każdy gotowy rogalik posmarować po wierzchu jajkiem. Piec 20-25 min w 180 stopniach, z termoobiegiem. Upieczone rogaliki posypać na górze cukrem pudrem

Na drugie śniadanie proponujemy wytrawne gofry z mąki owsianej.

  •     100 g płatków owsianych
  •     100 g jogurtu naturalnego
  •     2 jajka
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •     w razie konieczności odrobina wody
  •     sól, pieprz

Proponowane dodatki do gofrów:

  •     garść świeżego szpinaku
  •     pomidor
  •     awokado
  •     kiełki
  •     jajko sadzone
  •     wędlina dojrzewająca

Wykonanie:

1.     Płatki zmielić drobno, np. w młynku do kawy, połączyć z resztą składników.
2.     Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę wody.
3.     Wylać ciasto partiami na wysmarowaną tłuszczem gofrownicę i piec aż będą złociste i chrupiące, czas będzie zależał od mocy użytej gofrownicy.
4.     Ozdobić ulubionymi dodatkami

Na balkonowy obiad zróbcie zapiekankę ziemniaczaną z szynką parmeńską i brokułami.

Młode ziemniaki będą idealne do tej potrawy!

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 brokuł
  • 200 ml 18% śmietany
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 oleju

Sposób przygotowania:

1.    Obierz ze skórki ziemniaki i przekrój je w plasterki. Pokrój w piórka cebulę, a brokuły w mniejsze różyczki i przez 3 minuty parz w gotującej się wodzie.
2.    Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu cebulę. Następnie dorzuć śmietanę, ziemniaki. Wszystkie składniki zagotuj, mieszając do chwili, aż sos stanie się gęsty.
3.    Ułóż część ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego i z wierzchu obsyp pokrojoną w drobne paski szynką. Przełóż drugą część ziemniaków, a na wierzchu ułóż brokuły. Wszystko obsyp dodatkowo serem.
4.    Zafoliuj żaroodporne naczynie i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika. Przez około 40 minut piecz danie. Zdejmij folię na 10 minut przed upływem tego czasu.

A gdy popołudniu zaprosicie znajomych, zorganizujcie kilka szybkich dań, które będą smakować każdemu. Oto nasze propozycje:

Sałatka z grillowanym serem halloumi:

Składniki:

  • ser halloumi
  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • płatki sera parmezan
  • sól, pieprz
  • sos balsamiczny
  • oliwa

Ser kroimy na plasterki, smarujemy oliwą i grillujemy na patelni tak, by się ładnie przyrumienił. Resztę składników mieszamy, dodajemy jeszcze ciepłe kawałki halloumi, posypujemy parmezanem i polewamy sos balsamicznym.
Do takiej sałatki idealnie pasuje bezalkoholowa Warka Radler o smaku truskawkowo-rabarbarowym, mocno schłodzone:)

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika:

:

  •     słoik suszonych pomidorów, mogą być w ziołowej zalewie i kaparami.
  •     2 garści słonecznika łuskanego
  •     ząbek czosnku
  •     trochę wody

Przygotowanie:

Do blendera wrzucamy suszone pomidory, dodajemy słonecznik, obrany ząbek czosnku i dolewamy trochę oliwy z zalewy pomidorowej. Wszystko miksujemy na drobną papkę. W miarę miksowania pasta będzie się robić coraz gęstsza i twardsza, wtedy dolewamy trochę wody i dalej miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Jeśli ktoś lubi pikantne potrawy, można dodać do pasty pieprz albo chili, ale my polecamy wersje podstawową, bez dodatku soli i pieprzu - smakuje wyśmienicie! Pastę przekładamy do miseczki i podajemy z bagietką, paluszkami grissini albo innymi dodatkami.

Domowa lemoniada:

  •     1,5 litra wody mineralnej
  •     3 duże cytryny
  •     2 limonki
  •     4 łyżki cukru/miodu (w zależności od smaku dodaj więcej lub mniej)
  •     kilka listków mięty
  •     kostki lodu

Przygotowanie:

Na początku przygotuj dzbanek wypełniony 1,5 litra wody mineralnej. Następnie wyciśnij sok z 2 cytryn oraz limonek. Do tego celu idealnie nada się elektryczna lub mechaniczna wyciskarka do owoców, albo... Twoje ręce i odrobina siły. Pozostałą cytrynę dokładnie umyj, najlepiej w gorącej wodzie, pokrój na plasterki, po czym wraz z wyciśniętym sokiem z cytrusów, dodaj do dzbanka. Wrzuć cukier oraz (opcjonalnie) liście mięty. Całość wymieszaj i dopełnij kostkami lodu. Smacznego!