Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych. Legenda głosi, że pistacje były także ulubioną przekąską królowej Saby.

Po raz pierwszy w Kalifornii pistacje zaczęto uprawiać w latach 30-tych XX wieku. Potrzeba jednak było aż 10 lat intensywnych badań zanim uprawa kalifornijskich pistacji została doprowadzona do perfekcji. Obecnie, każdego roku w Kalifornii uprawia się ponad 181 milionów kilogramów, co czyni ten kraj światowym liderem w produkcji tych orzechów.

Początkowo pistacje uprawiano ręcznie a zbierano strząsając orzechy z drzew na materiał rozłożony na ziemi. Współcześnie, proces ten odbywa się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i specjalnych maszyn. Strząsają one pistacje na znajdującą się pod koronami drzew ramę, dzięki czemu orzechy nie dotykają ziemi.

Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak. Nie bez powodu pistacja nazywana jest „smukłym orzechem” – naukowcy i eksperci żywienia potwierdzają jej dobroczynny wpływ na utrzymanie smukłej sylwetki. Warto sięgać po nie szczególnie teraz, kiedy po zimie chcemy odzyskać wymarzoną figurę.

Dlaczego?:
 
    * Około 30 pistacji stanowi wartościową przekąskę, która ma mniej niż 100 kalorii. Nie tylko zaspokaja głód, ale też dostarcza więcej składników odżywczych niż chipsy czy batoniki.

    * Jedzenie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pistacje, przed ćwiczeniami może ułatwić spalanie tłuszczu, a jedzenie węglowodanów i białka po ćwiczeniach przyspiesza proces regeneracji.

    * Zamiast pić drogie napoje energetyzujące, wystarczy zjeść garść pistacji i wypić szklankę wody – to naturalny sposób uzupełnienia elektrolitów utraconych podczas ćwiczeń.

    * Badacze z Uniwersytetu Loma i Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że osoby jedzące orzechy mają na ogół mniej tkanki tłuszczowej i nie przybierają na wadze.

    * Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego spożywanie pistacji w łupinach wymaga więcej czasu na  konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.

Pistacje - wartości odżywcze i witaminy

100 gram pistacji to ponad 550 kalorii. Składa się to w 67% z tłuszczów, 20% z węglowodanów i 13% z białek. To ostatnie warte podkreślenia – szczególnie dla wegetarian oraz wegan.

W pistacjach znajduje się wiele cennych witamin – m.in. witamina C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9).
Oprócz witamin pistacje zawierają luteinę, żelazo, wapń, magnez, mangan, fosfor, potas i cynk.
Pistacje wyróżnia bardzo wysoka zawartość γ-tokoferol oraz fitosteroli.

Pistacje - właściwości zdrowotne

Pistacje na cholesterol
Badanie opublikowane w 2010 roku w The Journal of Nutrition wykazało na grupie 28 osób korzystne działanie pistacji na osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Pistacje a cukrzyca
Pistacje posiadają niski indeks glikemiczny, są więc dobrym produktem dla osób chorych na cukrzycę.

Pistacje a wzrok
Zawarta w pistacjach luteina ma korzystny wpływ na nasz wzrok.

Pistacje a układ pokarmowy
Pistacje posiadają wysoką zawartość błonnika. To sprawia, że stanowią zdrową przekąskę, korzystną dla układu pokarmowego – przeciwdziałając m.in. zaparciom.

Międzynarodowa sława pistacji

Niemal połowa kalifornijskich zbiorów pistacji jest obecnie eksportowana do wielu krajów świata. W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwy orzech”, gdyż w łupince wyglądają jakby się uśmiechały. Ponadto, często wręczane są jako prezent z okazji chińskiego nowego roku, dzięki czemu stały się symbolem zdrowia, szczęścia i powodzenia w życiu.

Światowym liderem pod względem konsumpcji pistacji per capita jest Izrael, gdzie 7 mln konsumentów spożywa rocznie ponad 4 mln kilogramów tych orzechów. Z kolei, w Indiach pistacje stanowią jeden z głównych składników diety. Wykorzystywane są m.in. do przyrządzania popularnego napoju na bazie szafranu o nazwie “Shree Guruji Kesar Pista Sharbat.” Pistacje zalicza się tam również do tzw. „gorących potraw”, gdyż wierzy się, że pomagają utrzymać ciepło ciała. Z tego względu spożywa się je z reguły podczas zimowych miesięcy. Z kolei, w Rosji pistacje są popularną przekąską do piwa i z tego względu najczęściej jada się je podczas gorących dni.

We Francji, gdzie słowo „przekąska” nie jest znane, pistacje serwowane są jako część tzw. „aperitifu” – lekkiego napoju oraz zakąski podawanych zwyczajowo przed posiłkiem, dla zaostrzenia apetytu. W Meksyku zaś, pistacje sprzedawane są na ulicach i drogach, jako przekąska, która uprzyjemnia podróż kierowcom stojącym w ulicznych korkach.

Pistacje na świecie - ciekawostki

Fani pistacji łączcie się!
7 milionów fanów pistacji w Izraelu spożywa każdego roku ponad 4 mln tych orzechów, co czyni ten kraj światowym liderem w konsumpcji pistacji per capita.

Roślinożerni wielbiciele
Chińskie pandy, których dieta składa się z roślin, w tym głównie z pędów bambusa, uwielbiają również orzechy pistacjowe, które są dla nich słodką i chrupiącą przekąską.

Południowoamerykański przysmak
W Ameryce Południowej, pistacje są często składnikiem peruwiańskiej potrawy tamal, którą przygotowuje się z użyciem ciasta kukurydzianego, wypełnionego nadzieniem z sera, mięsa, orzechów, chili i warzyw.

Muzyczna uczta
W Meksyku, pistacje są tak popularne, że można je kupić na rogu niemal każdej ulicy. Meksykański zespół „Banda MS” śpiewał o tym w jednej ze swoich najpopularniejszych piosenek.

Przysmak z belgijskiej czekolady
W kraju słynącym z czekolady – Belgii, szefowie kuchni używają pistacji jako głównego składnika wielu czekoladowych kreacji.

Orzechowe ogrzewanie
Podczas zimowych miesięcy, mieszkańcy Indii spożywają pistacje wierząc, że należą one do “gorących potraw”, które mogą ogrzać ciało i duszę.

Zimowa przyjemność
W Holandii, w 1998 roku lody pistacjowe zostały wybrane najpopularniejszymi lodami wśród dzieci.

Zielone auto
W 1996 roku japoński wytwórca samochodów, Mitsubishi stworzył auto z efektywnym zużyciem paliwa o nazwie „Pistacja”. Mitsubishi zdecydował się nadać mu taką nazwę ze względu na skojarzenie z jasnozielonym kolorem tego orzecha oraz specyficznym odgłosem łamanej łupiny, które budzą skojarzenia ze środowiskiem i naturą.

Słodki dźwięk sukcesu
W Rosji, legenda głosi, że ktokolwiek usłyszy odgłos otwierania pistacji, wkrótce osiągnie sukces.

Pituchim
W Izraelu pistacje serwowane są po posiłku i nazywane są “Pituchim,” słowem używanym dla wszystkich orzechów. Inne orzechy podawane w tym czasie to nasiona słonecznika oraz migdały.

Orzechowa sława
Brytyjski film “The Pistachio Nut” (“Orzech Pistacjowy”) został nakręcony w Fulham i Londynie a występował w nim Nick Moran. Film zawierał ostrzeżenie: „Uwaga, ten film może zawierać orzechy”.

Słodkie lato
Kulfi to popularny indyjski mrożony deser na bazie mleka, często określany jako „tradycyjne indyjskie lody”. Dostępny jest w wielu smakach, w tym pistacjowym („pista”) oraz awokado.

Uczcijmy drzewa
Podczas święta Tu B’Shevat (“Nowego Roku Drzew”) w Izraelu, zgodnie z tradycją sadzi się drzewa oraz spożywa suszone owoce i orzechy. Podczas tego święta, obchodzonego w lutym, mieszkańcy Izraela kupują średnio 30 do 40 procent więcej owoców i orzechów niż w jakimkolwiek innym okresie w roku.

Uśmiechnij się
W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwy orzech”, gdyż w łupinie wyglądają jakby się uśmiechały. Określenie „szczęśliwy orzech” jest także stosowane w stosunku do osób o optymistycznym usposobieniu.

Frustrująca przyjemność
Wielu Meksykan zajada się pistacjami stojąc w ulicznych korkach. Pistacje można kupić na każdej ulicy i drodze.

Powodzenie w Nowym Roku
W Chinach, pistacje wręczane są jako prezent z okazji chińskiego Nowego Roku i są symbolem zdrowia, szczęścia i powodzenia. Pistacje pakowane są zwykle wraz z innymi orzechami i małymi prezentami w duże czerwone pudełko, które reprezentuje szczęście.

Romantyczny orzech
W Niemczech pary zakochanych często spożywają pistacje podczas oglądania romantycznych filmów.

Przyjemność Diwali
Celebrując Diwali, hinduski Nowy Rok, znany także jako „Festiwal Światła”, mieszkańcy Indii wręczają sobie suszone owoce oraz orzechy, takie jak pistacje, jako symbol miłości i pozytywnych życzeń.

Ukryte szczęście
Według rosyjskiej legendy, jeśli zapakujesz dwa orzechy pistacjowe w czerwony, jedwabny materiał i ukryjesz go w bezpiecznym miejscu, przyniesie harmonię i miłość twojej rodzinie.

Zaostrz swój apetyt
We Francji, pistacje są często serwowane jako część “aperitifu” – lekkiego napoju alkoholowego i przekąski serwowanych przed posiłkiem dla zaostrzenia apetyty. Francuskie słowo „aperitif” pochodzi od łacińskiego czasownika „aperire”, co oznacza „otwierać”.

Historia czerwonego koloru pistacji
Na Bliskim Wschodzie pistacje często pozostawiano w ich czerwonawych łupinach, a następnie trzymano w kąpieli solankowej, co nadawało łupinie różowy kolor. Kiedy pistacje po raz pierwszy wprowadzono do USA, producenci chcieli imitować ten kolor używając czerwoną farbę. Kiedy zauważono, że kolor pistacji przyciągał wzrok kupujących w sklepach, zdecydowano się nadawać orzechom jeszcze bardziej intensywny kolor czerwony.

Pistacje i polityka
W czasie prezydentury meksykańskiego polityka Porfirio Díaz (we wczesnych latach roku 1900), pistacje uważane były za przysmak przeznaczony dla meksykańskiej arystokracji. Inny meksykański prezydent, który uwielbiał pistacje, Miguel Aleman, 3 marca 1947 roku urządził przyjęcie, podczas którego podawano zupę pistacjową.

Najprostsze rozwiązanie
Jedno z najpopularniejszych meksykańskich powiedzeń mówi “Quiere el pistache pelado y en la boca,” co oznacza, wybieranie zawsze najprostszych rozwiązań.

Goool!
W Niemczech pistacje serwowane są wraz z dobrym piwem lub lampką szampana podczas wspólnego oglądania meczów piłkarskich z przyjaciółmi.

Królewski przysmak
W starożytności na Bliskim Wschodzie pistacje uważano za pożywienie przeznaczone dla królów i bogaczy. Legenda głosi, że pistacje były ulubioną przekąską królowej Saby.