Kalafior jest jednym z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera wiele antyoksydantów, witamin i minerałów, a do tego jest mało kaloryczny. Doskonale się sprawdzi jako składnik ciasta na pizzę. Oczywiście to danie nie będzie smakowało tak jak jego oryginalna wersja, ale będzie równie pyszne i do tego zdrowsze. Pizza z kalafiora jest idealna dla osób unikających glutenu, będących na specjalnych dietach i liczących kalorie.

Zobacz też:

Kalafior - dlaczego warto go jeść + trzy proste przepisy ->>

Pizza na spodzie z kalafiora

Spód:

  • 1 średni kalafior
  • mozzarella
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Proponowane dodatki:

  • mozzarella
  • 3 łyżki ulubionego sosu pomidorowego
  • pieczarki
  • szpinak
  • papryka
  • rukola

Sposób przygotowania:

Surowy kalafior ścieramy na tarce do dużej miski. Dodajemy startą mozzarellę, parmezan i wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy nasze „ciasto” i formujemy tradycyjny okrągły kształt. Dociskamy palcami, żeby spód był równy. Pieczemy w 190°C (góra-dół) przez ok. 25-30 minut, aż się spód zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika, smarujemy spód sosem pomidorowym i nakładamy nasze ulubione dodatki (np. mozzarellę, pieczarki, paprykę, szpinak) i wkładamy jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po wyjęciu można posypać czymś „zielonym”, np. świeżą bazylią lub rukolą i podawać.

Smacznego!