Placek drożdżowy ze śliwkami - składniki:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- jajko
- 1/4 l letniego mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 kg śliwek węgierek
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru
- łyżka płatków migdałów
- masło do wysmarowania formy
Placek drożdżowy ze śliwkami - przygotowanie:
1. Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru. Odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Cukier utrzeć z jajkiem na puszysty krem.
Dodać do maki razem z mlekiem, drożdżami i szczyptą soli. Wymieszać. Masło roztopić, przestudzić. Dodać do pozostałych składników. Zagnieść
miękkie, sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Śliwki opłukać, rozciąć, usunąć pestki. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Obłożyć śliwkami. Posypać cynamonem i cukrem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Migdały podprażyć na suchej patelni. Posypać nimi przestudzony placek.

--
Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>
Komentarze