Placek serowy z kruszonką – przepis

Składniki

  • 900 g ulubionych powideł (na przykład śliwkowych)
  • 625 g mąki
  • 500 g mielonego twarogu
  • 400 g masła lub margaryny
  • 375 g cukru
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 1 torebka budyniu waniliowego na 500 ml mleka
  • 8 jajek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do przygotowania blachy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj blachę o wymiarach 32 x 38 cm, posmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.
  2. Zrób kruszonkę. 250 g mąki wymieszaj ze 100 g cukru i jedną torebką cukru waniliowego. Dodaj 125 g miękkiego masła i jedno jajko. Masę rozcieraj w palcach, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki.
  3. Utrzyj 200 g masła ze 175 g cukru i jedną torebką cukru waniliowego.
  4. Kiedy masa będzie puszysta, wbij do niej 4 jajka.
  5. Przesiej 375 g mąki z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp ją do masy maślanej.
  6. Dolej mleko i dobrze wymieszaj mikserem.
  7. Przelej ciasto do blachy i wstaw do lodówki na godzinę.
  8. Utrzyj pozostałe masło (75 g) z 100 g cukru na puszystą masę. Dodaj do niej 3 jajka, twaróg i śmietanę. Wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj mikserem.
  9. Na spód ciasta nałóż powidła i na to masę serową. Wygładź całość i posyp kruszonką.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40-45 minut.
  11. Zostaw ciasto do ostygnięcia.

Smacznego!