Placek serowy z kruszonką – przepis
Składniki
- 900 g ulubionych powideł (na przykład śliwkowych)
- 625 g mąki
- 500 g mielonego twarogu
- 400 g masła lub margaryny
- 375 g cukru
- 250 g kwaśnej śmietany
- 1 torebka budyniu waniliowego na 500 ml mleka
- 8 jajek
- 2 torebki cukru waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 1 torebka proszku do pieczenia
- masło i bułka tarta do przygotowania blachy
Sposób przygotowania:
- Przygotuj blachę o wymiarach 32 x 38 cm, posmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą.
- Zrób kruszonkę. 250 g mąki wymieszaj ze 100 g cukru i jedną torebką cukru waniliowego. Dodaj 125 g miękkiego masła i jedno jajko. Masę rozcieraj w palcach, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonkę włóż do lodówki.
- Utrzyj 200 g masła ze 175 g cukru i jedną torebką cukru waniliowego.
- Kiedy masa będzie puszysta, wbij do niej 4 jajka.
- Przesiej 375 g mąki z proszkiem do pieczenia, porcjami wsyp ją do masy maślanej.
- Dolej mleko i dobrze wymieszaj mikserem.
- Przelej ciasto do blachy i wstaw do lodówki na godzinę.
- Utrzyj pozostałe masło (75 g) z 100 g cukru na puszystą masę. Dodaj do niej 3 jajka, twaróg i śmietanę. Wsyp proszek budyniowy. Wymieszaj mikserem.
- Na spód ciasta nałóż powidła i na to masę serową. Wygładź całość i posyp kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40-45 minut.
- Zostaw ciasto do ostygnięcia.
Smacznego!
Komentarze